Uitslag beslissend raadsdebat nog ongewis

vianen • Een week voor de beslissende raadsvergadering is het nog absoluut ongewis welke kant het opgaat in het debat over de schoollocatiekeuze in Hoef en Haag.

PvdA, SGP en ChristenUnie (samen 5 zetels) kiezen waarschijnlijk voor het Kasteelterrein, VVD en VHL Lokaal (ook 5 zetels) lijken een lichte voorkeur te hebben voor twee scholen op de Brink en aan de Bongerd.

Twijfelen

CDA en D66 (beide 3 zetels) zijn er nog niet uit. "Wij vinden het een lastige keuze", zegt Christa Hendriksen van D66. "Hoewel wij grote voordelen zien in de Kasteeltuin, zien wij daar tegelijkertijd ook nadelen. Kiezen voor twee locaties heeft echter zeker niet onze voorkeur. De vraag is welk gewicht de nadelen van bouwen in de Kasteeltuin voor ons heeft en of dat zwaarder weegt dan het gebruiken van twee locaties."

Ook het CDA twijfelt nog, ondanks feit dat men veel gewicht hecht aan de geluiden vanuit Hagestein. Dick den Hertog (SGP) is vooral verontrust dat geen enkele school toekomst ziet in De Bongerd. Aan de andere kant wijst hij er ook op dat de provincie geen locatie wil op het kasteelterrein.

Leefbaarheid

Voor Tirtsa Kamstra van de ChristenUnie staat de keuze al wel vast. "Ik blijf bij mijn standpunt dat de Kasteeltuin de beste optie is. De locatie ligt mooi tussen de twee dorpen in, zodat de leefbaarheid van Hagestein niet in het geding komt. Bovendien biedt dit kansen om één centrale plek voor de school en kinderopvang te creëren in een mooie groene omgeving."

Het Kasteelterrein is verder voor bewoners van Hagestein en Hoef en Haag goed bereikbaar, vindt het CU-raadslid

Verlieslocatie

"En wat vooral ook meetelt is dat er geen enkel schoolbestuur te vinden is dat nu een school op de 'verlieslocatie' Hagestein wil starten. Dus de enige manier om er een school te krijgen, is om iemand te verplichten op het moment dat de ruimte in Hoef en Haag vol is. Dit heeft tot gevolg dat we de eerstkomende 40 jaar strijd gaan krijgen over wie 'het afdankertje' van de lokalen in Hagestein moet vullen. Elke keer als er een verschuiving van lokalen plaatsvindt doordat de ene school groeit en de andere krimpt, zal deze discussie weer oplaaien. Dit lijkt mij voor niemand goed, maar al helemaal niet voor Hagestein."


Dick Aanen