•  Gijs Frasa met een aantal van zijn shetlanders.
• Gijs Frasa met een aantal van zijn shetlanders. Foto: Peter Verbeek

Paardenmarkt nog steeds een feestdag

hagestein • Voor Gijs Frasa (79) is de Viaanse paardenmarkt niet alleen iets uit zijn jeugd, maar een evenement waar hij al meer dan vijftig jaar actief en met veel plezier aan mee doet.

Vader Frasa had een boerenbedrijf en deed daarnaast veel loonwerk. Hooien en ploegen gebeurde in en na de oorlogsjaren met paarden. "Vader ging elk jaar naar de paardenmarkt en als jochie mocht ik met hem mee. Hij kocht er regelmatig een nieuw werkpaard. Als we thuis waren werd het dier meteen getest, in het tweespan met een paard dat het gewend was. De Voorstraat stond destijds van voor tot achter vol met paarden, allemaal voor de handel."

De Paardenmarkt is Frasa altijd blijven trekken, al heeft hij er zelf nooit dieren gekocht. Door de opkomst van tractoren raakten paarden uit de gratie. Ook in Vianen werd de aanvoer geleidelijk geringer, en om het volksfeest niet een zachte dood te laten sterven is het comité begonnen met het keuren van viervoeters. Hoofdprijs voor de dagkampioen is de Gert van Peet-trofee, die in 1976 voor het eerst is uitgereikt aan Adrie Burggraaff (Everdingen)."In het begin ging ik er met zowel paarden als pony's naar toe", vertelt Frasa. "De trailer stond op de Zomerdijk. Mijn vrouw Alie bleef bij de dieren terwijl ik met de andere op de Voorstraat was. De paarden heb ik al snel thuis gelaten. Veel te druk voor die dieren met al die ongewone bijgeluiden. Pony's kunnen daar veel beter tegen. In 1960 ben ik begonnen met shetlanders. Daar was toen veel vraag naar en er was goed geld mee te verdienen. Ik had er veulens bij die voor duizend gulden of meer zijn verkocht! Later ben ik ook met welshjes gaan fokken, en de bloedlijnen gaan dan ook ver terug."

Er zijn jaren geweest dat Gijs Frasa met meer dan twintig pony's naar de keuring ging. Het hele gezin, tegenwoordig ook de kleinkinderen en een paar meisjes die bij hem op de boerderij komen rijden, zijn daar heel druk mee. Twee weken tevoren worden hun hoeven bekapt. Enkele dagen voor de paardenmarkt worden ze allemaal gewassen en geborsteld, waarna de manen worden gevlochten. "Dat is serieus veel werk, maar je valt ook niet zo maar in de prijzen."

Elke Paardenmarkt heeft Frasa een aantal rubriekswinnaars, terwijl hij de Gert van Peet-trofee drie keer mee naar Hagestein heeft mogen nemen. Met alle Zilveren Sporen, de prijs voor de eigenaar met de meeste aanvoer, die hij heeft gewonnen zou hij een halve kamer kunnen behangen. "Honora van Zetten heb ik in 2014 als veulen op de paardenmarkt van Druten gekocht", zegt Frasa. "Het beestje was totaal verwaarloosd, maar daar heb ik doorheen gekeken. Inmiddels heeft ze acht prijzen gewonnen. Vorig jaar kampioen in Hoornaar, Kerk-Avezaath en in Ameide, en reserve-kampioen in Vianen. Ik ben nu bijna 80, nog goed gezond, en zo lang ik me fit voel blijf ik bezig met deze hobby."