Zorgen bij ontbinding van Pauw Bedrijven

vianen • Er bestaat bij de Lekstroomgemeenten nog steeds geen eenduidige visie over wat er gaat gebeuren na de ontmanteling van Pauw Bedrijven. Dat zei Erik Jas, lid van de ondernemingsraad van Pauw Bedrijven, dinsdag tijdens de forumavond van de gemeenteraad in Vianen.

De zes colleges van B&W van de gemeenten Nieuwegein, Lopik, IJsselstein, De Ronde Venen, Vianen en Stichtse Vecht besloten eerder dit jaar om het organiseren van werk en detachering van wsw-werknemers in eigen hand te nemen. De gemeenschappelijke regeling Pauw Bedrijven wordt per 1 januari 2019 opgeheven. Momenteel worden de plannen uitgewerkt.

Volgens Erik Jas ontbreekt het bij de gemeenten echter nog steeds aan een duidelijke visie op beschut werken, de organisatie van schoonmaak en groen en de lokale werkteam. Ook zijn bijvoorbeeld werkgeverschap en werkgarantie nog niet concreet geregeld. "Dit leidt nu al tot een haast Babylonische spraakverwarring tussen betrokken wethouders, projectleiders." Ook moet er nog een business case worden gemaakt inzake de zaken die WIL straks gaat organiseren. "Er zijn grote cultuurverschillen tussen WIL en Pauw Bedrijven. Deze moeten overbrugd worden. Hier zie ik toch serieuze financiële losse eindjes."

Zelfde werk

De gemeenten streven er naar dat zoveel mogelijk Wsw-medewerkers hetzelfde werk blijven doen. Waar dat niet lukt, wordt per persoon bekeken wat past bij zijn of haar mogelijkheden (maatwerk). Uitgangspunt is verder de kennis en expertise van staf en leiding van PAUW Bedrijven te behouden. In de lokale plannen is opgenomen dat zij een werkgarantie krijgen. De gemeenten gaan detachering en productiewerk in een beschutte omgeving zelf regelen. De Wsw-werknemers komen in dienst bij de gemeente. Een op te richten stichting zorgt voor de beschutte omgeving.

De gemeente Vianen ziet de samenwerking in de Lekstroom en de verbanden die in Lekstroomverband zijn aangegaan mede in het licht van de vorming van Vijfheerenlanden.