• Vrijdag werden de bladen van de windmolens bevestigd.
• Vrijdag werden de bladen van de windmolens bevestigd. Foto: Nico van Ganzewinkel

Eerste windmolen in Hagestein staat fier overeind

Vijftig meter hoger dan de Domtoren

hagestein • Daar staat 'ie dan: 164,5 meter hoog, 50 meter hoger dan de Domtoren in Utrecht en tot in de verre omtrek zichtbaar.

In opdracht van Eneco is de afgelopen twee weken hard gewerkt aan de montage van de toren, de gondel en de zogenaamde hub. Vrijdag werden als sluitstuk de drie imposant grote bladen met een hoogwerker bevestigd. "De bladen van de windmolens in Hagestein worden de grootste van Nederland", zegt projectleider Marco Jut. Het exceptionele vervoer van de bladen naar de bouwlocatie was een ingewikkelde klus. Jut: "Het was niet mogelijk om de scherpe bocht bij de Breede Sticht naar de Autenasekade te nemen. In overleg met het waterschap en de grondeigenaar hebben we een ruime bocht gecreëerd in het weiland, die we tijdelijk hebben volgegooid met houtschors. Dat werkte prima."

Jut is blij dat de windmolens nu worden opgericht en over een paar maanden daadwerkelijk kunnen gaan draaien. De drie turbines hebben elk een vermogen van 3 MegaWatt. Ze zullen veel meer draaiuren hebben dan parken tot nu. Ze gaan zo'n 30 GWh elektriciteit per jaar opwekken, wat voldoende is om 8500 huishoudens van energie te voorzien. Twee van de drie windmolens vallen samen met een groot aantal andere duurzame projecten van Eneco onder de zogenaamde Schiphol Deal. "Schiphol gaat volledig over op duurzame energie, die wij gaan leveren." Een derde windmolen gaat naar verwachting energie leveren aan de lokale coöperatie Vijfheerenlanden.

Bewoners uit de buurt kwamen drie jaar geleden massaal in verzet tegen de komst van de molens. Tegen het ontwerp bestemmingsplan werden bijna duizend bezwaarschriften ingediend. Er werd (vergeefs) geprocedeerd tot aan de Raad van State. "Toch is het allemaal heel snel gegaan", zegt Jut. "Vier jaar is niet veel. We hebben bij Eneco ook wel projecten met een totale doorlooptijd van 17 jaar."

Slagschaduw

Er was en er is nog steeds veel ongerustheid, vooral over het te verwachten geluid en de slagschaduw. Jut: "Ik snap dat heel goed. Want slagschaduw zorgt voor veel overlast. We willen als Eneco graag een goede buur zijn. Daarom wordt het aantal uren dat de wieken slagschaduw produceren teruggebracht tot nul. Daarmee hanteert Eneco een strengere norm dan de wettelijke norm van maximaal 6 uur per jaar." Ook wat betreft het geluid hoeven de bewoners zich geen zorgen te maken. Jut: "De bladen worden voorzien van gekarteld kunststof. Dat is een nieuwe ontwikkeling. Het ziet er een beetje uit als uilenveren. Het effect is dat het geluidsniveau tot een minimum kan worden beperkt."

Eneco en gemeente gaan de komende maanden regelmatig in overleg met een op te richten klankbordgroep. "Dat vind ik een goed initiatief", zegt Jut.


Dick Aanen