• Het glas-in-loodvliegtuig van Ton Beumer.
• Het glas-in-loodvliegtuig van Ton Beumer. Foto: PR

Vliegtuig van glas op Glasdagen

leerdam • Een vliegtuig van glas-en-lood dat ooit zelfs de lucht ingaat en bovendien furore gaat maken op buitenlandse vliegvelden. Komend weekend is de bijzondere 'kist' te zien tijdens Glasdagen Leerdam.

De bouwer van het 7,5 meter lange toestel met een spanwijdte van vijftien meter, de 70-jarige Ton Beumer uit het Overijsselse Lemele, is zelf een verwoed vlieger. In 2015 was een K8 van zijn zweefvliegclub aan het einde van zijn technische levensduur. Beumer redde het oude vliegtuig van een vernederende afgang naar de oudijzerboer door er een glazen kunstwerk van te maken. Tweeduizend liefdevolle uren stak hij in zijn bijzondere project. "De bedoeling was om er een echt kunstwerk van te maken. Vanuit elk vliegtuig kun je naar buiten kijken, maar hier kunnen mensen buiten ook ín het vliegtuig kijken." Het toestel wordt woensdag in een speciale aanhangwagen vanuit Salland verscheept naar Leerdam. Vier onderdelen (romp, twee vleugels, achtervleugel en het kielvlak) maken dan een reis van een kleine tweehonderd kilometer waarna ze goed afgedekt in hoezen en doeken hopelijk ongehavend in de Glasstad aankomen. Van vrijdag tot en met zondag is het glas-in-loodobject te bewonderen op het eiland bij de Zuidwal. "Ondanks dat het vliegtuig grotendeels van glas is", vertelt Beumer, "kunnen mensen het aanraken en er zelfs in klimmen. Ze mogen overal aankomen."

De tweede editie van Glasdagen Leerdam valt van vrijdag 8 tot en met zondag 10 september samen met Open Monumentendagen. Op en rond de Zuidwal presenteren tientallen glaskunstenaars, glaskunsthandelaren en galeries oud en modern glas.