Mark den Hertog moest regelmatig worden opgelapt.
Mark den Hertog moest regelmatig worden opgelapt. Foto: Peter Verbeek

Den Hertog: voetbal vanaf de zijlijn

everdingen • Na Peter Verwolf moet SC Everstein komend seizoen een tweede steunpilaar missen. Mark den Hertog, pas 29 jaar, liep de laatste jaren van de ene in de andere blessure en moest heel wat wedstrijden aan zich voorbij laten gaan. Met nog een voetoperatie voor de boeg heeft hij besloten te stoppen.

Den Hertog werd al trainingslid van SC Everstein voordat hij bij de F'jes mocht voetballen. Hij speelde daarna in alle hoogste jeugdteams. Toen hij 12 jaar was stond hij, na een tijdens de training opgelopen enkelblessure, twee seizoenen aan de kant. Nadat de centrumverdediger weer aanhaakte werd hij centraal op het middenveld geposteerd.

"Ik was pas 16 toen Marcel van Steenis me bij de selectie haalde", vertelt Mark. "SC Everstein was toen net naar de tweede klasse gepromoveerd, en het niveauverschil was groot. Ik begon goed maar als jongste van de groep kreeg ik te maken met een terugslag. Vervolgens dobberde ik twee seizoenen tussen 1 en 2, en in het laatste jaar van Mari de Laat werd ik basisspeler."

Rechterverdediger

Vanwege een blessure van Martijn Wittebol werd Den Hertog rechterverdediger, en sindsdien is hij dat gebleven. Hij had liever centraal achterin gevoetbald maar met mannen als Ronald Meering, Ronald Werndly en later Peter Verwolf op die positie is het daar nooit van gekomen.

Den Hertog was een explosieve vleugelverdediger, die het meer van zijn werklust, inzet en snelheid dan van zijn techniek moest hebben, altijd voor de winst ging en door een pijngrens kon bijten. Hij heeft echter korte spieren en had nog wel eens last van zijn liezen en bovenbenen.

Fysiotherapeut

"Ik heb heel wat uurtjes op de tafel van verzorger en fysiotherapeut Olaf van het Veen gelegen. Maar ik ging gemiddeld een keer per seizoen ook naar een fysiotherapeut die een kei was in het behandelen van hamstrings en liezen", merkt Mark den Hertog op.

"Onder Dennis van der Steen promoveerden we naar de eerste klasse, ook voor mij een absoluut hoogtepunt. Het was het enige seizoen dat ik vrij van blessures ben geweest! Jammer genoeg degradeerden we meteen, zij het pas in de nacompetitie."

Er vertrokken en stopten wat dragende spelers en met SC Everstein ging het steeds wat minder, met het afgelopen seizoen wel als dieptepunt. "Mijn zwakke plekken speelden steeds vaker op, ik pakte soms te veel kaarten en speelde zo onregelmatig dat ik niet meer in mijn ritme kwam. Het plezier nam daardoor af, en rond de winterstop heb ik besloten om te stoppen. Het wordt afwachten of ik het ga missen. Als dat zo is ben ik nog jong genoeg voor een comeback."


Peter Verbeek