• Wethouder Marcel Verweij geeft uitleg over de verkeersafwikkeling van het fietsverkeer.
• Wethouder Marcel Verweij geeft uitleg over de verkeersafwikkeling van het fietsverkeer. Foto:

Als onderdeel van nieuwe bouwlocatie Sluiseiland

Rotonde bij Julianabrug wordt ovonde

vianen • De bedoeling is dat het gemotoriseerde en langzame verkeer gemakkelijker hun weg vinden en dat de verkeersveiligheid wordt geoptimaliseerd.

"Daarnaast zorgt de huidige rotonde voor een barrièrewerking tussen de verschillende deelgebieden van het eiland", zegt projectleider Gerrit Breimer van ontwikkelaar Smit's Bouwbedrijf. "De robuustheid ervan staat de toegankelijkheid tussen de eilanden en de binnenstad in de weg." De huidige rotonde wordt in ruimtegebruik teruggebracht naar een bij het gebied en bij het gebruik passende vorm. "Hierdoor wordt de directe verbinding voor fietsers en voetgangers naar de Korte Kerkstraat hersteld." Fietsers zullen straks vanuit het centrum via de Korte Kerkstraat en de Julianabrug in één keer kunnen doorrijden naar de Hoekenstraat in de wijk De Hagen.

De komende maanden wordt de haalbaarheid van het voorstel onderzocht.

De reacties vanuit de bevolking zijn nog niet heel erg positief over de komst van een ovonde. "Dat zijn rampendingen", reageert iemand op Facebook. "Vraag maar na in Culemborg! Dagelijks zijn er aanrijdingen, dat wil je toch niet in Vianen en zeker niet op zo een druk punt." De ander: "Als dat net zo een succes als 't Goylaan in Utrecht kunnen we onze borst natmaken."

Parkachtig karakter

Op Sluiseiland worden 56 appartementen en 128 grondgebonden woningen gebouwd. De inbreidingslocatie langs de oevers van de sluis en het Merwedekanaal krijgt een parkachtig karakter, met behoud van lange bomenrijen en een doorlopend zicht van het zuidelijke puntje van Sluiseiland tot aan de Lek. "De fysieke verbindingen markeren het oeroude Hollandse vernuft en de sociale verbindingen tonen de lokale betrokkenheid en gemeenschap, beide juist zo kenmerkend voor Vianen", aldus de projectontwikkelaar.

Obstakels

Lastige obstakels die het zicht blokkeren worden verwijderd. Sluiseiland krijgt zo weinig mogelijk verharding. Auto's parkeren onder de woningen en verdwijnen zodoende uit het zicht. De woningen worden volgens de ontwikkelaar "duurzaam ontworpen, kwalitatief afgewerkt en zo gepositioneerd dat de kwaliteiten van de omgeving (zoals zonlicht en uitzicht op water en groen) ten volste ervaren kunnen worden".

Bij de Lekzijde van Sluiseiland komt een groter gebouw met circa 28 appartementen, zeventien grondgebonden woningen en een zogenaamde Lekkamer, een multifunctionele ruimte van circa honderdtwintig vierkante meter. "Deze multifunctionele ruimte is voor de bewoners", zegt Breimer. "Om bijvoorbeeld bijeen te komen, een kaartje te leggen, yoga te doen, thee te drinken en te vergaderen. In het plan stimuleren we dat bewoners elkaar ontmoeten en leren kennen." Sowieso wordt er op Sluiseiland voor bijna vierhonderd vierkante meter aan ontmoetingsruimte, horeca en havenfaciliteiten gerealiseerd.

De komende maanden wordt nog gesleuteld aan het voorlopige en definitieve ontwerp. Ook moet de bestemmingsplanprocedure nog worden doorlopen en moet de gemeente nog een omgevingsvergunning afgeven. De gefaseerde bouwwerkzaamheden starten begin 2019. De eerste woningen worden opgeleverd in 2020.

Sleepbootdagen

Ondanks de bebouwing van Sluiseiland zullen de Sleepbootdagen ook in 2019 gewoon kunnen worden voortgezet, maar dat gebeurt dan wel in een wat andere opzet. De ontwikkelaar gaat daarover binnenkort met het bestuur van het populaire evenement in overleg.

Dick Aanen