• Viaanse Pokémon GO-spelers hebben een Facebookgroep opgericht.
• Viaanse Pokémon GO-spelers hebben een Facebookgroep opgericht. Foto: nl.123rf.com

Vianen telt zo'n honderd fanatieke Pokémon Go-spelers

Met z'n allen tegen Mewtwo

vianen • Stuit u ergens in Vianen op een samenscholing van vijf, tien, twintig of meer driftig op hun scherm tikkende en swipende mobielgebruikers? Tien tegen één dat het dan gaat om een groepje dat een gezamenlijk gevecht voert tegen de krachtigste Pokémon die er in de virtuele wereld rondlopen. De hobby maakt een stormachtige groei door. In Vianen staan er dagelijks tien, soms wel twintig raids (jargon voor gevecht) op verschillende gyms (arena of strijdtoneel) op het programma.

Vianen telt naar schatting zo'n honderd toegewijde Pokémon Go-spelers waarvan dertig à veertig heel actief zijn. Zoals de broers Deniz, Ferdi en Huseyin Ardic die er dagelijks op gebrand zijn om de gevaarlijkste Pokémons die in Vianen opduiken onder de duim te krijgen. Het drietal riep onlangs een Facebookgroep in het leven met allerlei wetenswaardigheden om op de hoogte te blijven van de confrontaties met de Pokémon. Plus een Whatsappgroep die weer is onderverdeeld in een raidgroep voor praktische informatie over Pokémon-gevechten en een talkgroep om gezellig na te babbelen. Deniz: "Vecht je tegen een vuur-Pokémon, dan is grond, steen of water effectief. Moet je het opnemen tegen een steen-Pokémon, dan kun je beter met vecht, grond, staal, water of gras toeslaan."

Combat power

De broers Ardic namen het ooit in Utrecht op tegen een legendarische Pokémon. Mét een grote groep geestverwanten, want: in je eentje of zelfs met twee broers leg je het loodje tegen de krachtige monsters. In de Domstad was de groep uiteindelijk de bovenliggende partij, en dus dacht Deniz, de woordvoerder van de drie Pokémongekke broers: "Dit kunnen we in Vianen ook."

Wat ze vooral zoeken in Vianen is slagkracht, juist vanwege het feit dat een legendary zich niet zo makkelijk naar de slachtbank laat leiden. Een Pokémon heeft een combat power van 10 tot 3.670 cp, maar dit kan bij een gevecht met de legendarische exemplaren oplopen tot 42.753 cp. Behalve de noodzaak van tegelijkertijd veel Pokémon Go-spelers op één locatie of gym, is het van belang dat individuele spelers over voldoende level beschikken. Ferdi is met 36 het verst gevorderd, Huseyin volgt met 33 en Deniz beschikt over 30. "Vanaf 30 doe je mee met de grote jongens, vanaf 35 ben je serieus bezig", legt Deniz uit.

Megaveel theorie

Pokémonners houden goed in de gaten waar raids plaatsvinden, bijvoorbeeld bij de Hofpoort of ter hoogte van het voormalige postkantoor in de Voorstraat. 'Ploept' er op het scherm een raid op, dan krijgen de hobbyisten twee uur de tijd om de gym op te zoeken en de gevechtsuitdaging aan te gaan. Het gevecht zelf duurt maximaal slechts vijf minuten. Tijdens het telefoongesprek met de in Tsjechië vakantie vierende broers raadpleegt Deniz meermalen zijn broer Ferdi. Bij de uitleg van het spel valt niet te ontkomen aan 'vaktermen' als health points, revives, potions en de teams valor, instinct en mystic. "Pokémon Go is een bezigheid waarachter megaveel theorie schuilt", aldus Deniz.

Mewtwo

Het worden de komende weken zenuwachtige tijden in Pokémonland want liefhebbers hebben codes uit het spel kunnen achterhalen. Daaruit zou blijken dat Mewtwo zijn opwachting maakt: een legendary die de combat power van al zijn voorgangers overtreft. En waarvoor dus veel Pokémon Go-spelers nodig zijn die over vernuft en spierballen beschikken.

Deniz: "Nogmaals: het zijn nog maar geruchten, maar alles wijst erop dat Mewtwo eraan zit te komen. Als die komt dan heb je sowieso tien tot twintig man nodig bij een raid. Want als je in je uppie Mewtwo probeert te verslaan, dan vaagt 'ie je binnen een paar seconden weg."

André van der Vlerk