• Burgemeester Groeneweg en cdk Van Beek krijgen uitleg van Jaap Mulders.
• Burgemeester Groeneweg en cdk Van Beek krijgen uitleg van Jaap Mulders. Foto: Dick Aanen

Vier maanden genieten van unieke tentoonstelling in Stedelijk Museum

Rembrandt etste in kleur van zijn hart

vianen • Dat zei Commissaris van de Koning Willibrord van Beek zaterdagmiddag bij de druk bezochte opening van de tentoonstelling Rembrandt in zwart-wit. "Iedereen kent Rembrandt, maar niet iedereen heeft zijn oeuvre van dichtbij mogen bewonderen. Juist lokale musea zoals hier in Vianen spelen het klaar om lokale mensen met de schone kunsten in aanraking te brengen."

Het initiatief van het Stedelijk Museum sluit volgens Van Beek aan bij het streven om kunst voor een brede doelgroep toegankelijk te maken. "Niet voor niets is de toegangsprijs laag gehouden. En mogen leerlingen van de basisscholen de tentoonstelling gratis bezoeken. Er worden workshops aangeboden, lezingen gehouden, een avondcursus georganiseerd. Geen excuus blijft over om nog thuis te blijven."

In de kleur van je hart

De tentoonstelling Rembrandt in zwart-wit toont volgens Van Beek aan dat de 17e eeuwse schilder juist niet zwart-wit dacht. Kijk alleen maar naar de kleuren die de stralende gouden eeuw weerspiegelt. "Zelfs in zijn etsen bespeur ik geen zwart-wit, alleen maar grijstinten. De nuance regeert. Het is onder meer deze reikwijdte wat het werk van Rembrandt zo boeiend maakt. Wat mij betreft etste hij in de kleur van zijn hart."

De honderd etsen komen uit de privéverzameling van collectioneur Jaap Mulders, die na de officiële opening een rondleiding voor Van Beek en de Viaanse burgemeester Wim Groeneweg verzorgde.

Collectie

Mulders begon in 1997 met zijn verzameling. Zijn collectie bestaat inmiddels uit tweehonderd etsen van de grote meester. "Nog 90 te gaan en dan is zijn collectie compleet", zei conservator Afiena van IJken-van Zanten zaterdag in haar speech. Volgens Van IJken is de liefde van Mulders voor het werk van Rembrandt zeer groot. "Zo groot dat hij ook de buitenbeentjes verwerft om aan zijn zorgvuldig samengestelde collectie toe te voegen." Met deze Rembrandttentoonstelling heeft het Stedelijk Museum Vianen volgens Van IJken iets unieks in handen. "Het in handen hebben van een Rembrandt is alsof je alle grote voetbal-, basketbal-, zeil- en golfwedstrijden tegelijkertijd wint. Het is alsof je deel uitmaakt van Rembrandts geest. Wij hebben er niet één, wij hebben er wel honderd."

Sponsors

Klaas de Zwaan, bestuursvoorzitter van het Stedelijk Museum, bedankte in zijn toespraak uitvoerig de sponsors en tientallen vrijwilligers die de tentoonstelling mogelijk hebben gemaakt. Er was een speciaal woord van dank voor notariskantoor De Notarissen in Vianen, de hoofdsponsor. "Jullie financiële steun kwam als een geschenk uit de hemel."

Ook verschillende professionele fondsen en dertig ondernemers in de binnenstad van Vianen deden een duit in het zakje. "Slager Hans de Goeij zei woensdag voor de camera van RTV Utrecht dat hij er trots op was dat de etsen van Rembrandt in zijn stad te zien waren. Dat is het grootste compliment wat je kunt krijgen."

q www.stedelijkmuseumvianen.nl