•
• "Meedoen aan de Olympische Spelen was een enorme ervaring." Foto: Peter Verbeek

Jan-Cor van der Greef – Nominatie talent van het jaar 2001

'Ik voel weer olympische kriebels'

vianen • Wie denkt dat kleiduivenschieten niet meer is met een hagelgeweer wat schoteltjes van geperste klei aan gort te schieten heeft het helemaal mis. De schutter wisselt tijdens elke serie van 25 schoten acht keer van positie. Mede doordat de duiven vanuit twee richtingen worden weggeslingerd moet hij steeds onder een wisselende hoek schieten. Daarnaast moet hij rekening houden met regen, temperatuur, een wisselende achtergrond, en een andere lichtinval, windomstandigheden en afstand tot de te raken duif (tussen 3 en 30 meter).

Voor Jan-Cor van der Greef (34) is schieten een combinatie van techniek, concentratie en mentale weerbaarheid. Het schieten op kleiduiven komt voort uit de jacht, en werd beoefend door rijkere mensen om, buiten het jachtseizoen, de schietvaardigheid te behouden. "Mijn vader was jager, en als 14-jarige ben ik bij De Snip in Lopik begonnen, met een leengeweer", zegt Van der Greef. "Na een half jaar kreeg ik van hem een eigen wapen, en ik had zo veel aanleg voor deze tak van sport dat ik op mijn zestiende al voor de nationale jeugdselectie werd uitgenodigd. Ik kreeg bovendien een wapenvergunning en een goed tweedehands wapen. De regels zijn inmiddels dusdanig aangescherpt dat dit niet meer mogelijk is."

De ster van de talentvolle jonge schutter rees snel. In 2000 nam hij deel aan zijn eerste internationale toernooi en aan het EK. Datzelfde jaar behaalde hij zijn eerste landskampioenschap bij de junioren, terwijl hij een jaar later, nog steeds als junior, de nationale titel bij de senioren op zijn naam schreef, nog steeds een unieke prestatie. "Ik zat in een flow. Alles liep zoals het moest. In de series raakte ik 124 van de 125 duiven, met in de finale nóg een misser. Dat maakte niet uit, want ik stond al een straatlengte voor. Die score van 148 was een nationaal juniorenrecord." In die tijd trainde Jan-Cor twee keer per week in Lopik, één keer met de kernploeg, terwijl hij op zaterdag of zondag deelnam aan een nationale of internationale wedstrijd. Hij droomde van deelname aan de Olympische Spelen en al tijdens het EK van 2003 slaagde hij erin zich in zich te plaatsen voor de spelen van 2004. "In Athene was ik nog een groentje, vrij verlegen en zwaar onder de indruk van alles wat ik meemaakte. Elke dag de pers op bezoek was nieuw voor mij. In een select veld van 42 schutters had ik een goede eerste dag en een mindere tweede. Uiteindelijk eindigde ik op de 34ste plaats en deed ik een schat aan ervaring op."

Nadien leefde Van der Greef een jaar of acht volledig voor zijn sport. Na zijn studie solliciteerde hij op een parttimebaan in Emmen. Op de plaatselijke baan, waar de bondstrainingen werden gegeven, trainde hij vier keer per week. Hij nam deel aan EK's, WK's en Worldcupwedstrijden, en won de ene na de andere Nederlandse titel. Met zijn vriendin Esther had hij een huis in Nieuwegein, maar vaak zagen ze elkaar niet. Daar kwam bij dat hij voor buitenlandse trainingskampen en wedstrijden zo maar tien dagen van huis kon zijn. "Wonen in Emmen en Nieuwegein betekende dubbele lasten, en erg breed hebben we het niet gehad. Ik heb veel gedaan voor mijn sport, ben er niet beter door gaan schieten maar wel constanter geworden. Ondanks dat is het me niet meer gelukt me te kwalificeren voor de Spelen, al zat ik er in 2012 héél dicht bij. Dat was een grote teleurstelling. Ik zag het niet zitten om nóg een periode van vier jaar hard te trainen, weinig inkomsten te hebben en geen garantie op Olympische deelname, en heb de focus daarom verlegd naar privé en werk."

Jan-Cor vindt het schieten nog altijd leuk, maar traint nog maar heel weinig. Desondanks schoot hij dit jaar bij zijn laatste twee nationale titels dusdanig goed dat hij aan het twijfelen is gebracht. "Ik voel weer Olympische kriebels. Volgend jaar schrijf ik me in voor de kwalificatiewedstijden voor het EK, het WK en wereldbekerwedstrijden. Ik kan nog heel aardig schieten, maar de kans dat ik me kwalificeer voor die wedstrijden is aanwezig, maar plaatsing voor de Olympische Spelen is erg klein."