• V.l.n.r.: Dayna Kersten, Sascha van Tricht-Mulder, Dorian van den Burg.
• V.l.n.r.: Dayna Kersten, Sascha van Tricht-Mulder, Dorian van den Burg. Foto: Aangeleverd

Psychologie met een vleugje topsport

vianen • Psychologiepraktijk SCIO in Tiel opende dit voorjaar een tweede vestiging aan de Limiet 15 in Vianen.

Het jonge team van drie psychologen wordt aangevoerd door Sascha Mulder, die in haar jeugd een begenadigd turnster was. De ervaring die ze opdeed als sporter blijkt nu heel bruikbaar in haar praktijk, die vooral (maar niet alleen) is gericht op kinderen van vier tot en met achttien jaar. "Binnen de turnsport heb ik geleerd dat je alles bereikt als je maar goede keuzes maakt, prioriteiten stelt en kei- en keihard werkt", zegt Sascha. Psychologische hulp met een vleugje topsport, noemt ze dat.

In 2014 rondde Sascha aan de universiteit van Utrecht haar masteropleiding psychologie af. Omdat het lastig was om een baan te vinden, begon ze in Tiel haar eigen praktijk. Het liep allemaal veel beter dan ze had gedroomd. Ze heeft al weer enige tijd ondersteuning van orthopedagoog Dayna Kersten en kinder- en jeugdpsycholoog Dorian van der Burg. Via een HBO+-mastercourse kwam Sascha in 2015 in contact met de absolute toppers van de Positieve Psychologie. Het draait bij deze vrij nieuwe stroming om vitaliteit, doorzettingsvermogen en discipline, geloof in jezelf en het vinden van geluk. Die benadering sloot precies aan bij de manier hoe de drie psychologen zelf in het leven staan. "Wij houden niet van ellenlange psychologische onderzoeken en het eindeloze navelstaren over wat bij een cliënt fout ging in het verleden. We willen met het kind vooruit, denken in oplossingen."

Social Media

De drie psychologen van SCIO behandelen kinderen met onder andere woedeaanvallen, faalangst, stress, zindelijkheidsproblemen of kinderen met een negatief zelfbeeld. En ook steeds meer kinderen die worden gepest of die zelf pester zijn. "Wij zijn relatief jong en staan dicht bij de jeugd. Een groeiend probleem zijn de uitwassen van het gebruik van social media. De jeugd van tegenwoordig krijgt via Whatsapp-berichten, filmpjes dagelijks heel veel prikkels te verwerken, waar ze soms helemaal niet mee om kunnen gaan. En dan is er natuurlijk de sociale druk van leeftijdsgenootjes om mee te doen. Het leidt soms tot ongezonde competitiegedrag: 'O, heb jij maar 300 likes, ik heb er wel 800.'"

SCIO gaat de komende tijd volop aan de weg timmeren in Vianen. De drie psychologen bezoeken de komende weken alle scholen en ze maken ook een rondje langs de huisartsen, het sociaal team en andere zorgverleners.. En inmiddels reiken de toekomstplannen verder. Sascha: "We willen vooruit met SCIO. Uiteindelijk streef ik naar vijf vestigingen in de regio, met jonge psychologen. Wij willen zoveel mogelijk kinderen en jongeren laten kennis maken met wat de Positieve Psychologie kan doen."

q www.sciotiel.nl