• Maria van Leeuwen, Aart de Jong en Lidwien de Jager.
• Maria van Leeuwen, Aart de Jong en Lidwien de Jager. Foto: Astrid pel

Stichting Proxima breidt gebied uit

Nu ook terminale thuiszorg in Vianen

vianen • Vanaf 2018 kunnen mensen in hun laatste levensfase ook in Vianen terecht voor ondersteuning van vrijwilligers. In hun eigen huis. Maria en Aart hebben allebei ervaring als vrijwilliger bij het hospice in Vianen. De keuze voor een hospice of voor zorg thuis, is een groot verschil. Het hospice is daarom ook een zelfstandige stichting die helemaal los staat van terminale thuiszorg en niets met dit initiatief van Proxima te maken heeft.

De roep om ook in Vianen terminale zorg in de eigen woonomgeving aan te bieden, werd steeds luider, merkte Aart. Met Maria heeft hij bij stichting Proxima aan de bel getrokken. Resultaat is dat dit najaar al een introductiecursus voor vrijwilligers in Vianen wordt gestart. Maria: "We hopen dat mensen zich hiervoor op willen geven want we hebben flink wat mensen nodig. Ik en Aart zijn de eerste aanmelders. We weten al veel vanuit onze ervaring in het hospice, maar zulke bijeenkomsten zijn altijd nuttig."

Nabuurschap

De vraag dringt zich op waarom Vianen jarenlang een blinde vlek is geweest in de regio voor wat betreft de zorg in huis voor terminale patiënten. Al vaker zijn pogingen ondernomen volgens Maria om in Vianen een netwerk op te zetten, maar het kwam maar niet van de grond. Hagesteiner Aart de Jong heeft een steekhoudende verklaring. Hij ervaart in een dorp als Hagestein nog sterk het gevoel van 'nabuurschap'. Zorg voor de buren. "Als iemand ziek is dan staan vaak dezelfde avond al mensen op de stoep met een pan soep. Als vanzelf bieden de buren aan om voor elkaar boodschappen te doen. Zo is dat altijd geweest en dat is mooi. Als je dan kijkt naar de zorg voor mensen die op het einde van hun leven zijn: ook daarvan vinden mensen in gebieden met veel nabuurschap, dat ze het allemaal zelf kunnen en moeten doen. Iemand vragen om of en toe dat deel van de zorg over te nemen en dan ook nog in huis, dat is een grote stap."

Nu de vraag naar terminale thuiszorg ook vanuit Vianen, Everdingen, Hagestein en Zijderveld steeds groter wordt, kan ook hier deze stap gezet worden. Vrijwilligers bieden op die manier partners en andere mantelzorgers soelaas.

Lidwien de Jager uit Houten weet hoe fijn dat is. Zij is, naast haar normale baan, al vijf jaar werkzaam als vrijwilliger bij de terminale thuiszorg van Proxima. "Je bent er vooral ter ondersteuning van de mensen die het dichtst bij de patiënt staan. Als die twee of drie keer per week een nacht door kunnen slapen, dan komt dat de zorg die zij geven ook weer ten goede."

Spannend

Aart en Maria luisteren geboeid naar de ervaringen van Lidwien. Zij vertelt dat het steeds weer spannend is als je de eerste keer ergens aanbelt, wie er open doet. "Dat kan een partner zijn, maar ook de buren die een deel van de zorg op zich hebben genomen. Het zijn deze mensen die je wegwijs maken in het huis en ons vertellen hoe wij als vrijwilliger hen kunnen ontlasten." Het werk van de vrijwilliger bestaat vaak uit waken. 'Er zijn' voor degene die bezig is het leven achter zich te laten. Je moet natuurlijk alert zijn en af en erop toezien dat de patiënt zo comfortabel mogelijk ligt en als nodig wat te drinken geven. Lidwien: "Ik heb ook altijd mijn Nintendo bij me en maak wat sudoku's. Dat maakt geen geluid en ik heb mijn eigen licht. Lezen doe ik in tijdschriften of de krant. Ook overdag, zodat een mantelzorger kan gaan sporten of even een paar uur weg kan."

Op zaterdag 2 september staat Proxima op de jaarmarkt in Zijderveld met een kraam. Voor een vrijblijvende kennismaking kunnen mensen contact opnemen via 030-6000017 of via de mail: info@proxima-terminalezorg.nl.

Astrid Pel