Wegvallen rendement telt voor gemeenten zwaar mee

Twijfel over verkoop aandelen Eneco

regio • Het samengaan van meerdere gemeentelijke energiebedrijven zorgde in de jaren negentig voor het ontstaan van energiebedrijf Eneco. Eén daarvan was het Dordtse energiebedrijf. "Vandaar dat veel regiogemeenten aandelen hebben", zegt wethouder Harmen Akkerman van Giessenlanden.

Namens negentien 'kleine' gemeenten - waaronder Molenwaard, Zederik en Vianen - zit hij in de aandeelhouderscommissie die het vraagstuk rond de verkoop behandelt. "Het gaat om bescheiden aantallen aandelen: Giessenlanden heeft bijvoorbeeld 0,34 procent en Gorinchem 0,68 procent." Vianen bezit 1,13% van de aandelen.

De commissie is momenteel bezig met 'het voorbereiden van de vraag of de gemeenten hun aandelen willen verkopen', zoals Akkerman het omschrijft. Ondanks dat stelde het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders al hun aandelen te willen verkopen, gevolgd door hun collega's in Den Haag en Dordrecht.

Rotterdam

"Rotterdam was wel erg snel", knikt Harmen Akkerman. "Deze steden hebben samen meer dan de helft van de aandelen. Het zorgt ervoor dat als zij hun deel verkopen de andere gemeenten in een minderheidspositie terecht zouden komen. Daarnaast moet je je als gemeente afvragen of je aandelen moet hebben in een commercieel bedrijf, zeker als je geen invloed meer uit kunt oefenen. Ik denk van niet. Daarom zit het er wel naar uit dat we tot verkoop over zullen gaan."

Tegelijkertijd houdt de Giessenlandse wethouder de nodige slagen om de arm. Want: de aandelen van Eneco leveren een behoorlijk rendement op. "In het geval van Giessenlanden gaat het in 2017 om 221.000 euro. Bij een verkoop valt dit jaarlijkse geldbedrag weg en dat is voor veel gemeenten een belangrijke afweging. Ook is het zo dat, als de gemeenteraden eind oktober besluiten over al dan niet verkopen, de aandelen in de markt gezet moeten worden. Is er wel een overnamepartner die een prijs biedt waar de gemeenten mee akkoord gaan?"

Het zal overigens nog wel even tijd in beslag nemen, schat Akkerman. "Zelf denk ik dat het uiteindelijke besluit pas in 2019 gaat vallen."

Medewerkers

Een andere obstakel is dat Eneco zelf bij de gemeenten ervoor heeft gepleit niet te verkopen. Ook waarschuwde vakbond CNV via een brief dat de verkoop van aandelen de banen van medewerkers en vele toeleveranciers op het spel zet.

Zowel CNV als Eneco wijzen daarnaast op het duurzame karakter waarmee Eneco zich onderscheidt en voorop loopt. Zij zetten er vraagtekens bij of dat na een verkoop nog steeds zo blijft. Wethouder Akkerman reageert daarop: "Bij een verkoop kunnen wij als gemeenten voorwaarden stellen. Het behoud van het duurzame karakter zal daarbij op één staan. En ook het behoud van werkgelegenheid zal een belangrijk punt zijn. Uiteindelijk maken wij uit aan wie we de aandelen verkopen."

Geurt Mouthaan