• Rick, Miranda Baars en Diana Wagenaar zijn druk met het spel van de Speel-o-theek tijdens de inloopmiddag van Project Amazing in de bibliotheek.
• Rick, Miranda Baars en Diana Wagenaar zijn druk met het spel van de Speel-o-theek tijdens de inloopmiddag van Project Amazing in de bibliotheek. Foto: Astrid Pel

Inzet voor groep bijzondere jongeren

vianen • Geconcentreerd kijkt Rick (20) naar de grote ronde tekening op tafel. In de wirwar van lijnen zoekt hij de afbeelding die op het kaartje staat dat hij net van de stapel heeft gepakt. Snel scannen zijn ogen de tekening. Na twee minuten wijst hij op het bord, laat het kaartje zien en zegt trots: 'Ik heb 'm. '

'Zoom-In' is een van de spellen die bij de Speel-o-theek zijn geleend en die donderdag bij de Bibliotheek Vianen klaarliggen voor de inloopmiddag voor jongeren met een beperking. Ellen Winkel van de bibliotheek heeft een computer-zoektocht door de bibliotheek op papier gezet en Puck de Haan van Creabeez richtte een tafel in om te knutselen. De activiteit is georganiseerd door Project Amazing in samenwerking met bibliotheek, speel-o-theek en Creabeez. Initiatiefnemers Miranda Baars en Diana Wagenaar van Amazing vinden het jammer dat er op Rick na geen andere jongeren op deze activiteit zijn afgekomen. Toch is dat geen reden om ermee te stoppen. "Integendeel, hier leren we ook weer van", zegt Diana. Buiten hoort zij het krioelen van de kinderen tijdens KidzFun. Miranda: "Het is een lastige week en er zullen buiten zeker kinderen lopen die we anders hier hadden gezien. De volgende keer houden we daar rekening mee.''

Diana en Miranda hebben allebei een zoon met een beperking. Rick van Diana heeft PDDNOS en daarbij een verstandelijke beperking. Hij is wel steeds meer en beter gaan praten. Activiteiten als deze kunnen daarbij helpen, vindt Diana. "Spelletjes vindt hij leuk. Dat zie je. Hij had dit spel nooit eerder gedaan en kan het goed.'' Rick doet niet alleen de spellen maar zit deze middag ook regelmatig met zijn neus in de boeken. "Vooral de boeken met dieren vind ik leuk", vertelt hij. Hij werkt op de zorgboerderij in Hei- en Boeicop veel met dieren en kan daar ook goed zijn weg vinden in de moestuin.

Miranda's zoon is niet meegekomen. De vijftienjarige Owen is autistisch met adhd en houdt juist helemaal niet van spellen. "Hij is echt van de computergames. Daar kan hij zich helemaal in vinden", aldus Miranda.

Puberteit

De activiteiten van Project Amazing richten zich voornamelijk op de kinderen met een beperking vanaf tien jaar. Dat is meteen ook wel lastig, want zo gauw deze kinderen van de lagere school af zijn, zijn ze moeilijker te bereiken ook omdat ze uit Vianen wegtrekken en her en der onderwijs genieten. Juist wanneer ze de puberteit ingaan, is het belangrijk voor ze om anderen te ontmoeten. De 'bijzondere jongeren' zijn ook niet onder één noemer te vatten. Het is juist de verscheidenheid die zo kenmerkend is voor deze groep, een groep die juist wel heel veel baat heeft bij samen met gelijkgestemden optrekken, sporten en andere activiteiten ontplooien. Diana: "Daarom gaan we hier zeker mee door."

Project Amazing zoekt naast deelnemers ook vrijwilligers om af en toe een activiteit te begeleiden en is te bereiken via projectamazing@hotmail.com.


Astrid Pel