Nader onderzoek naar locatie Kasteelterrein

vianen • De gezamenlijke politieke fracties in Vianen vinden dat er een nader onderzoek moet komen naar de twee overgebleven alternatieven voor de onderwijshuisvesting in Hagestein en Hoef en Haag.

Naast de voorkeur van het college voor nieuwbouw op zowel de Brink in Hoef en Haag als de Bongerd in Hagestein moet ook het alternatief van één schoolgebouw op het Kasteelterrein in het onderzoek worden betrokken.

De raad sprak vorige week dinsdagavond in een amendement uit dat de 'concrete financiële, planologische, ruimtelijke, maatschappelijke en onderwijskundige gevolgen' van beide alternatieven moet worden onderzocht. De fracties zijn van mening dat de inwoners van Hagestein en Hoef en Haag bij het onderzoek moeten worden betrokken.

'Onvoldoende'

Politiek Vianen vindt het eerder uitgevoerde onderzoek van bureau VKZ onvoldoende. In dat onderzoek werd de voorkeur uitgesproken voor een schoolgebouw aan de Brink in Hoef en Haag en een schoolgebouw aan de Bongerd in Hagestein. In onderwijsland wordt ernstig getwijfeld aan de levensvatbaarheid van een school in Hagestein.

De meeste fracties zien het Kasteelterrein als de meest ideale schoollocatie. Deze locatie versterkt de sociale cohesie tussen beide dorpen, vinden Joop van Montfoort (PvdA) en Tirtsa Kamstra (CU). Maar nader onderzoek is prima. "We moeten immers niet over één nacht ijs gaan", zei Henk Kroon (CDA). Dick den Hertog (SGP): "We moeten niet denken in problemen, maar in mogelijkheden." Christa Hendriksen (D66) pleitte voor een andere mindset, waarbij onderzocht wordt hoe het wel kan. Het amendement werd ingediend door Harry van Tilburg van VHL Lokaal. Hij verwacht dat de kosten voor bouwen op het Kasteelterrein wel eens behoorlijk veel hoger uit kunnen vallen. "En daar beslis e dus niet zomaar over op een achternamiddag." Volgens Siebolt Nieuwenhuis (VVD) doet extra onderzoek recht aan de gevoelens van de Hagesteiners. Hij refereerde nog eens aan het amendement uit 2014, waarin de raad uitsprak dat het Kasteelterrein een groene buffer moet blijven tussen de dorpen Hagestein en Hoef en Haag. "We hebben ons toen onvoldoende gerealiseerd welke vergaande consequenties dit zou hebben voor de locatiekeuze van een schoolgebouw."