• Mijarca Dijkstra met haar paard Domingo.
• Mijarca Dijkstra met haar paard Domingo. Foto: Picture Pure

Internationaal debuut Mijarca Dijkstra

schoonrewoerd • Amazone Mijarca Dijkstra heeft haar internationale debuut gemaakt. Samen met haar negenjarige zwartharige ruin Domingo kwam ze uit bij de lichte tour tijdens een CDI-wedstrijd in Roosendaal. "Dat ik dit ooit nog eens zou bereiken had ik nooit durven dromen", zegt de inwoonster van Schoonrewoerd

Daarvoor had Mijarca al een prachtige prestatie geleverd door zich met mooie jurycijfers te kwalificeren tijdens Inter 1-wedstrijden in Breukelen. Binnen drie dagen tijd scoorde ze twee keer boven de 65 procent.

Strenge controle

Mijarca is nog steeds een beetje aan het bijkomen van de geweldige ervaring in Roosendaal. "Zo'n internationale wedstrijd gaat heel anders toe dan nationale wedstrijden. Je paard wordt onderworpen aan een strenge medische controle. Er wordt uiteraard ook gecontroleerd op doping. Er wordt ook echt heel goed gekeken naar de sporen. Vervolgens krijgt het paard een stal toegewezen, waar 'ie een paar dagen niet meer weg mag."

Onwennig

Mijarca voelde zich nog wel wat onwennig in het veld met buitenlandse concurrenten en gadegeslagen door vijf internationale juryleden.

"Ook heel bijzonder was dat de prinses van Thailand meedeed aan de wedstrijd. Ze wist zich echter niet te kwalificeren voor de kür op muziek."

"Het was echt geweldig. Maar o wat was ik verschrikkelijk nerveus, niet normaal." Tijdens de verplichte kür was daar overigens weinig van te merken. Mijarca wist met haar geliefde Domingo door te dringen tot de finale.

"Daar had ik bij mijn debuut helemaal niet op gerekend. Een kennis had een cd samengesteld op muziek van dj Alan Walker. Maar eigenlijk had ik daar samen met Domingo amper op geoefend. Toch ging het hartstikke goed. Van één jurylid kreeg ik een waardering van 70%. En uiteindelijk liet ik nog drie buitenlandse concurrenten achter me."

Intermediair 2

Mijarca wil na de zomer nog een paar internationale wedstrijden doen. Zo staat onder andere een wedstrijd in het Duitse Kaplan op haar verlanglijstje. "Maar ik wil uiteindelijk ook gaan starten in de categorie Intermediair 2. Als ik daar voldoende punten haal, zou ik ook mogen starten bij Grand Prixwedstrijden."

Mijarca weet zeker dat haar paard Domingo geschikt is voor het grotere werk. "Hij heeft de kracht en is onvermoeibaar. Andere paarden zijn bekaf na een oefening, maar Domingo barst van de energie. Als je ziet hoe makkelijk hij nu al de piaf en de passage uitvoert, dat is ongelooflijk."

De puzzelstukjes kloppen, zegt Mijarca. "Alleen moet alles nog meer worden getuned. En dat is dan weer mijn taak."