'De Bongerd in Hagestein is een verlieslocatie'

hagestein • Directie en medezeggenschapsraad van de Meester Vosschool zijn fel gekant tegen het raadsvoorstel om twee nieuwe scholen te bouwen aan de Brink in de nieuwe wijk Hoef en Haag en aan de Bongerd in Hagestein.

"De locatie is wat in onderwijsland een verlieslocatie wordt genoemd", zegt de school in een brief aan de raad van 20 juni. "Geen enkel schoolbestuur zal in staat zijn om daar met succes een schoollocatie in stand te houden. Potentiële ouders kiezen voor een school in de wijk en lopen deze niet voorbij om naar een vergrijzende dorpskern te gaan met hun kinderen."

Huisvestingsplan

Directie en medezeggenschapsraad verwijzen naar het Integraal Huisvestingsplan uit 2013, waarin nadrukkelijk wordt gesproken over een nieuwe school die een brug moet creëren tussen Hoef en Haag en Hagestein.

"Het verbinden van de twee dorpen was hierbij het uitgangspunt. De nieuwe school zou worden verplaatst naar een dusdanige locatie tussen Hagestein en Hoef en Haag dat daardoor de school zowel vanuit Hagestein als vanuit Hoef en Haag bereikbaar blijft."

Voor de bewonersgroep Hartenkreet Hagestein blijft het kasteelterrein de beste locatie. De voorkeur wordt gedeeld door alle schoolbesturen, die onlangs door een onderzoeksbureau zijn geïnterviewd. "Gezamenlijke huisvesting biedt kans voor samenwerking en verbinding tussen organisaties en dorpskernen."

Ook Hartenkreet Hagestein is fel tegen nieuwbouw op de Bongerd. "Wij weten zeker dat er in Hagestein in 2023 te weinig kinderen zijn om een school open te houden en om een nieuw gebouw neer te zetten. Onderwijshuisvesting in Hagestein is niet toekomstbestendig. Hagestein zal in de toekomst haar bestaansrecht verliezen door dalende leerlingenaantallen."

Volgens de bewonersgroep is bouwen op het kasteelterrein duurder. "Maar waarom wordt niet meegenomen dat als je de Bongerd en de Brink verder ontwikkelt, het ook geld oplevert? Als wij ons gezonde verstand gebruiken kunnen wij ons niet voorstellen dat het bouwen van twee aparte schoolgebouwen goedkoper is dan het bouwen van één groot schoolgebouw."