Opening nieuwe beheerderswoning

vianen • Op de begraafplaats aan de Sparrendreef is een nieuwe beheerderswoning met gedenkruimte gebouwd. Wethouder Frank Meurs en vrijwilligers van Memento verrichten zaterdag 1 juli om 10:00 uur de opening.

Het voormalige historische grafdelvershuisje op de begraafplaats is in de zomer van 2013 afgebrand. Nabestaanden, begrafenis ondernemers en de gemeente Vianen wilden graag herbouw van de woning met een multifunctioneel gebruik. In 2016 is het pand zelf opgeleverd, en nu ook de paden en buitenruimte zijn ingericht is het tijd voor een officiële opening.

Doordat de buitenruimte ook is aangepast, is de begraafplaats voorbereid op de toekomst. In ieder geval kan er tot 2040 probleemloos begraven worden. Daarnaast is de gedenkruimte voorzien van een digitale informatiezuil. Hier kunnen nabestaanden zoeken naar familie of bekenden wat het bezoeken aan een graf van familie of vrienden makkelijker maakt.

De nieuwe woning biedt naast het verblijf van de mannen die op de begraafplaats werken, ook plaats aan een gedenkruimte. In het ontwerp is een stilte ruimte om te gedenken meegenomen en het is mogelijk een kopje koffie, thee of chocomel te nuttigen. Stichting Lichtjes in de duisternis heeft meegedacht over de inrichting van de gedenkruimte om het zo goed mogelijk te kunnen gebruiken. Vanuit de stichting zijn spontaan een aantal vrijwilligers opgestaan die een maandelijkse gedenkdag hebben opgericht