Kan aanvraag zomaar worden genegeerd?

Raad in z'n maag met zonnepark

vianen • De gemeenteraad zit behoorlijk in zijn maag met de kwestie. Want eigenlijk zit geen enkele fractie te wachten op zo'n groot lelijk veld met zonnepanelen

Probleem is alleen dat de nog niet zo lang geleden vastgestelde landschapsvisie wel een kleine opening laat voor dergelijke initiatieven. Letterlijk staat er: "We bieden geen ruimte aan 'velden' van zonnepanelen in open agrarische gebieden. In het meer verdichte landschap van de stroomruggen is het afweegbaar. Voorwaarde is echter wel dat de zonnepanelen worden afgeschermd door een gebiedseigen beplanting." Volgens het huidige bestemmingsplan is de komst van een zonnepark niet toegestaan.

Veenweidegebied

De zonnepanelen van 2 meter en 30 centimeter hoog zijn gepland in het open landschap achter de Biezenweg. "Daar waar het oeverwallandschap over gaat in het veenweidegebied", zei inspreker Peter Verschoor dinsdagavond tijdens de forumavond. "Het is en blijft een enorme aantasting." Verschoor omschrijft de ingreep als een zware ruimtelijke kwaliteitsverslechtering waar te lichtzinnig mee om wordt gegaan.

Verschoor is niet onder de indruk van de beplanting die de zonnepanelen aan het zicht moet onttrekken. "De geplande beplanting is wel gebiedseigen, maar zal de zonnepanelen onvoldoende afschermen. Datzelfde geldt voor een pas ingeplante hoogstamboomgaard."

'Zeg nee'

De boodschap van Verschoor: 'Raad, zeg gewoon nee tegen het zonnepark.' Andere gemeenten komen volgens Verschoor pas tot een besluit na zorgvuldige afwegingen over de vraag waar zonneparken wel of niet zouden mogen. "In samenspraak met hun burgers." In Vianen is dat huiswerk nog niet gedaan.

Volgens Verschoor kan de gemeente alleen op een dergelijk verzoek ingaan als de plussen en minnen zorgvuldig zijn afgewogen. "Dit geldt zeker voor gebieden die in het bestemmingsplan zijn aangegeven als agrarisch met waarde en gebieden die behoren tot de kernrandzone." Als de raad toch 'ja' zegt wordt de gehele oeverwal vogelvrij verklaard, denkt Verschoor.

Twijfels

De politieke fracties zijn nog volop aan het twijfelen. Dat bleek woensdagavond, tijdens de forumavond. De raadsleden bestookten verantwoordelijk wethouder André Landwehr met een paar lastige vragen. Harry van Tilburg (VHL Lokaal): 'wat is nu het verwachte effect als de raad het principevoorstel afkeurt of terugstuurt?'. Bram Schoonhoven (CDA) wees op een passage in het collegevoorstel waarin staat dat Vianen nog maar 2,9% voorziet in duurzame energie. "Maar wat is nu het percentage als we de goedgekeurde projecten (zoals de windmolens in Hagestein, red.) meetellen?" Dick den Hertog (SGP) was van mening dat de locatie duidelijk een weidegebied is en geen oeverwal. En volgens de SGP'er is de landschapsvisie daar heel duidelijk in. "Dat betekent dus ook dat we als raad een afwijzingsgrond hebben. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat we de hele gemeente vol zetten met zonnepanelen. Daar moet echt een rem op."

Landwehr reageerde geïrriteerd. Hij vindt dat de raad er weer van allesen nog wat bijhaalt. "Iedere burger, iedere organisatie moet er van op aankunnen dat spelregels die zijn afgesproken ook daadwerkelijk worden nageleefd. Natuurlijk: u kunt de kaders wijzigen. Maar zolang die niet gewijzigd zijn, moeten wij deze aanvraag in behandeling nemen." Volgens Landwehr kan de raad pas een goede afweging maken als alle aspecten van de aanvraag goed zijn onderzocht. "Je kunt nu niet botweg nee zeggen tegen zo'n aanvraag. Dan loop je de kans op een procedure. De rechtbank zal dan vragen waarom het verzoek is afgewezen en dan heb ik daar geen antwoord op."

Bram Schoonhoven houdt vol dat een principebesluit geen wettelijke aanvraag is. Hij heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld of het klopt dat tegen een afwijzing van een principeverzoek (dus) geen beroep of bezwaar mogelijk is.