• Marinke van Zandwijk en wethouder Marcel Verweij.
• Marinke van Zandwijk en wethouder Marcel Verweij. Foto: Nico van Ganzewinkel

Onthulling glazen kunstwerk LIBRE

vianen • Vrijdagmiddag werd de naam van het gloednieuwe glazen kunstwerk op de rotonde Korte Kerkstraat en Aimée Bonnastraat onthuld: LIBRE. De onthulling van het naambordje gebeurde door kunstenaar Marinke van Zandwijk in samenwerking met wethouder Marcel Verweij.

Het kunstwerk, geschonken door de stichting Strand Links aan de gemeente, is uitgevoerd in de vorm van een boom die aan zijn takken kooien draagt met daarin grote glazen bellen in vele kleuren.

Het ontwerp is gebaseerd op de gedachte dat Vianen altijd een vrijstad is geweest, waar mensen om welke reden dan ook hun toevlucht konden nemen. Vandaar de titel LIBRE (Beschermde Vrijheid). Marinke van Zandwijk: "De bellen vertolken de fragiele vrijheid die momenteel in de wereld nogal onder druk staat. Die vrijheid is iets om te beschermen. De vraag is alleen: ten koste van wat?" Marinke heeft de bellen geblazen in de Glasblazerij in Leerdam, onderdeel van het Nationaal Glasmuseum. De 'boom' is geconstrueerd door de firma A.C. den Hartog in Zijderveld. "Ik ben dolblij hoe het allemaal is gelopen: de samenwerking met de gemeente Vianen, hoe het beeld is gegroeid en hoe alle puzzelstukjes uiteindelijk in elkaar zijn gevallen."

Een groot gezelschap genodigden was tijdens de onthulling van het naambordje gewapend met een bellenblaassetje, om zoveel mogelijk bellen richting de grote glazen bellen van het beeld te blazen.