• Juf Ly  Groeneveld neemt afscheid van De Voorhof.
• Juf Ly Groeneveld neemt afscheid van De Voorhof. Foto: Nico van Ganzewinkel

'Ik ben geen dag met tegenzin naar school gegaan'

Ly Groeneveld neemt afscheid

vianen • "Ik heb ervan genoten. Dit is zo'n prachtig vak. Ik ben geen dag met tegenzin naar school gegaan, maar het is nu ook goed om afscheid te nemen." Na al die jaren is ze nog altijd enthousiast over het vak, de kinderen en haar schooltje. "Prachtig hé, al dat groen om de school en al die speelgelegenheid. Ideaal voor de kinderen. Dit is een echte parkschool."

Op haar 18e begon ze als kleuterjuf in Papendrecht, een jaar of vier later verkaste ze naar de Voorhof waar ze hoofdleidster werd. Ze begon bij de kleuters en schoof langzamerhand op naar de middenbouw.

"Ik heb altijd iets met kinderen willen doen en heb nooit spijt van die keus gehad. Het verveelt nooit. Die jonge kinderen van een jaar 6, 7 jaar zijn zo heerlijk om mee om te gaan. Ze zijn nog zo puur. Ik ben hun juf en dat vinden ze 'toppie'. Als ze goed in hun vel zitten, willen ze graag leren. Lezen, staartdelingen, geschiedenis; het maakt niet uit: ze gaan ervoor. Dit werk is heel afwisselend. Elk kind is anders. Bovendien had ik vaak combinatieklassen, dat zorgt voor variatie. Al die dingen ga ik straks missen. Net als de contacten met collega's en ouders."

Ze had het zo naar haar zin op de Voorhof dat ze er nooit over dacht om elders te solliciteren. "Bovendien woon ik prachtig, in een kapel net buiten Vianen en mijn dochter kreeg hier vriendinnetjes. Ja, dan ga je niet zo gauw weg."

Respect

In al die jaren zag ze het onderwijs én de kinderen veranderen. "Als ik vroeger in mijn handen klapte, zat iedereen recht. Tegenwoordig moeten ze allemaal hun zegje doen en hebben ze allemaal een mening. Maar dat is niet erg, dat past bij deze tijd. Ze mogen best wat vinden, zolang ze niet brutaal zijn en respect voor hun omgeving tonen. Dat staat bij mij hoog in het vaandel. Verder hebben we digiborden gekregen en computers en lap-tops, het hoort er tegenwoordig allemaal bij."

Administratie

Waar ze die veranderingen als 'normale groei' beschouwt, is ze – net als veel collega's - minder te spreken over alle administratieve rompslomp waar de scholen mee te maken krijgen. "Die administratie vind ik vreselijk. Breek me de mond niet open. En dan heb ik het niet over vergaderingen en themadagen, voorbereiding en correctie. Dat overleef je wel. Die dingen horen gewoon bij je vak en het is vaak nog leuk ook. Maar al die gespreksverslagen, de groepsplannen, het invoeren van gegevens in de computer, ik hou er niet van. Het kost meer tijd dan het voorbereiden van de lessen. Dat is toch raar. Zonder al die dingen ging het vroeger ook. En het wordt alleen maar gekker. Het vreet tijd en zorgt voor een kolossale werkdruk. Als je heel goed plant, red je het net. Ik begrijp best dat leerkrachten daartegen in actie komen. Die administratie is een van de weinige dingen die ik niet ga missen."

Afsluiting

Eerder dit jaar werd ze 65 en ze had al eerder met pensioen gekund. "In overleg met het bestuur heb ik besloten het schooljaar af te maken. Ik neem nu afscheid op 7 juli 2017, een mooie datum en zo aan het einde van het schooljaar een mooie afsluiting van mijn loopbaan. De kinderen vinden het raar dat ik wegga. Zeker als ik vertel dat ik nu 'Tuinvrouw' word. Maar ze hebben zich er bij neergelegd. Een gek idee: toen ik hier kwam, was de school nog amper klaar. Nu ik afscheid neem, wordt het gebouw bijna vervangen." Ly Groeneveld is niet bang dat ze zich gaat vervelen tijdens 'de langste vakantie van haar leven'. "Ik heb een enorme tuin, ben dol op de natuur en houd van lezen en cryptogrammen oplossen. Ik heb genoeg te doen en als het vandaag niet afkomt, gaan we de volgende dag gewoon verder. En het heerlijke is dat ik voortaan niet elke dag om zes uur op moet."

Ly Groenveld viert vrijdag 30 juni haar afscheid met de kinderen; van 15:30-18:00 uur staat er een afscheidsborrel op het programma.

André Bijl