• De Hoogstraat, zondagmiddag na de brand.
• De Hoogstraat, zondagmiddag na de brand. Foto: Janneke Boogaard

Heftige brand in centrum Leerdam

leerdam • Een felle, uitslaande brand heeft in de nacht van zaterdag op zondag voor veel schade gezorgd in de Leerdamse binnenstad. De volgende dag werd een hennepkwekerij in één van de uitgebrande ruimtes aangetroffen.

De brand brak uit in een winkelpand aan de dichtbebouwde Hoogstraat in Leerdam, iets voor middernacht. Er was op een gegeven moment sprake van een uitslaande brand in verschillende panden. De brandweer schaalde rap op naar 'zeer grote brand', pakweg honderd brandweermensen uit de gehele regio werden opgetrommeld. De brandweer had in eerste instantie moeite om bij de brandhaard te komen, de angst dat het vuur zich verder zou uitbreiden in de binnenstad was groot.

De politiehelikopter heeft door middel van de warmtecamera's de brandweer kunnen helpen met het lokaliseren van de brandhaarden. De brand trok veel publiek naar het centrum van de stad, ook kwam er veel rook vrij waarop de hulpdiensten adviseerden ramen en deuren gesloten te houden en vooral uit de rook te blijven. De gemeente zette dranghekken neer, zodat de brandweer de ruimte had om haar werk te doen.

Rond 02:33 uur was het vuur onder controle, het nablussen nam nog enkele uren in beslag. Rond 04:30 uur mochten de bewoners terug naar hun huizen, voor sommige Leerdammers was de schade in hun huis echter te groot. Zij moesten de nacht doorbrengen in De Schildkamp in Asperen.

Hennep

De volgende dag werd in één van de getroffen ruimtes aan de Hoogstraat een hennepkwekerij aangetroffen. Of deze de brand heeft veroorzaakt, is nog onbekend. Ook is het niet duidelijk of het gaat om een illegale kwekerij of niet.

Het Leerdamse college van burgemeester en wethouders is zondagmiddag samen geweest met de brandweer en politie om te bespreken welke acties nog gedaan moeten worden. Voor de direct betrokkenen was er maandagavond een bewonersavond. Stichting Salvage is ingeschakeld om de gedupeerden bij te staan in de afhandeling van de schade.