Felle brand in Arkel in verre omtrek te zien

arkel • In een loods van de voormalige betonfabriek Betonson in Arkel heeft zondagavond een felle brand gewoed. De rook was in de verre omtrek te zien. Het vuur sloeg over naar omliggende panden. Pas net na middernacht kon de brandweer melden dat de brand onder controle was.

Het vuur werd iets na 22:00 uur ontdekt en bij de brandweer gemeld. De vlammen kwamen al snel uit het pand; meerdere loodsen liepen schade op. De brandweer rukte na de melding met meerdere voertuigen uit om het vuur te bestrijden. Verschillende korpsen uit de regio moesten uitrukken.

Het was een felle uitslaande brand in één van de vier leegstaande loodsen. Binnen een half uur werd opgeschaald naar zeer grote brand (GRIP1), om meer blusvoertuigen ter plaatse te krijgen. Maandagochtend was de brandweer nog altijd bezig met nablussen.

Asbest

De brandweer waarschuwde omstanders om uit de buurt te blijven. Ook werden omwonenden geadviseerd om ramen, deuren en ventilatieroosters te sluiten. Meetploegen waren aanwezig om te kijken welke stoffen bij de brand zijn vrijgekomen. De rook trok weg richting het oosten. Drie meetploegen van de brandweer waren actief ten oosten van het Merwedekanaal. Ze hebben de mogelijke luchtverontreiniging onder andere nabij huizen gemeten. Ze konden geen verdachte stoffen vinden. Omdat er mogelijk toch wat asbest is vrijgekomen, werden de brandweerlieden na afloop van hun bluswerk voor alle zekerheid afgespoeld.

Bij de brand zijn zeven blusvoertuigen, drie hoogwerkers en extra materieel voor de waterwinning ingezet. Rond kwart voor twaalf twitterde burgemeester Werner Ten Kate van Giessenlanden dat hij ook ter plaatse was om poolshoogte te nemen. Hij uitte zijn dankbaarheid voor de inzet van de brandweer. "Dank aan de vele tientallen brandweermensen van Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid die erger hebben weten te voorkomen."

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.