Drempelloze straat met mooie natuursteentjes

Sfeerbeelden voor 'nieuwe' Voorstraat

vianen • Een drempelloze Voorstraat met rode natuursteentjes van rivierklei, over de hele lengte opgefleurd met leilindes en verder gezellige terrassen, 45 parkeerplekken, stevige fietsrekken, eenduidig straatmeubilair, waterspuwertjes voor de kinderen en bovenal aangelichte gevels.

Dat is wat de gemeente Vianen zich voorstelt van de winkelstraat na de herinrichting in 2018. Vorige week dinsdagavond werd in het stadhuis het concept-ontwerp gepresenteerd door medewerkers van adviesbureau Haver Droeze en stedebouwkundig bureau SVP. Het programma van eisen was al bekend, maar nu werden de plannen ook mooi zichtbaar gemaakt door middel van sfeerbeelden.

Auto te gast

De Voorstraat moet volgens de gemeente weer een straat worden waar mensen graag verblijven. Autoverkeer is nog steeds toegestaan, maar automobilisten moeten zich realiseren dat ze te gast zijn en dat ze zich moeten aanpassen aan de snelheid van voetgangers en fietsers.

Bij het maken van de plannen is rekening gehouden met een grote diversiteit aan gebruikers, zoals ondernemers en winkeliers, winkelend publiek, recreanten en toeristen, organisatoren van evenementen, bezoekers van evenementen, werknemers en zoals gezegd dus ook voetgangers, fietsers en automobilisten. werknemers,

In de Voorstraat komen drie pleinen, waaronder een cultuurplein bij het Grote kerk, een plein halverwege de straat en het Noordplein. In het jargon van het stedenbouwkundig bureau worden dat stepping stones genoemd. De pleintjes hebben een afwijkende kleur en doordat de steentjes iets minder glad zijn, hebben de automobilisten als vanzelf de neiging om het gaspedaal iets minder diep in te trappen.

De gemeente wil ook af van de vele soorten bestrating en de drukke lijnen. Een eenduidige bestrating zal een aantal verkeersborden overbodig maken. De eenduidige bestrating maakt veel verkeersborden overbodig.

Lichtplan

Iris Dijkstra van atelier Lek presenteerde een lichtplan voor de Voorstraat. "De straat is 's avonds heel donker. Het enige wat je ziet is de openbare verlichting. Er is geen continuïteit." Dijkstra liet zien dat de straat er met een paar aanpassingen al een stuk aantrekkelijker uitziet.

Er was de afgelopen maanden veel gedoe over de plannen. Wethouder Frank Meurs moest zijn aanvankelijke plan (met tweerichtingsverkeer en afsluiting Noordplein) terugtrekken na een storm van kritiek van ondernemers en bewoners. Hij ging met de bezwaarmakers in overleg en dat resulteerde in een nieuw Program van Eisen, dat in april door de gemeenteraad werd goedgekeurd.

Eén van de belangrijkste veranderingen ten opzichte van het eerste plan was dat het Noordplein het gehele jaar open blijft voor gemotoriseerd verkeer, met uitzondering van momenten dat er op het plein evenementen plaatsvinden.

Procedure

Vianezen mogen de komende weken reageren op het ontwerp-plan. Als daar nuttige suggesties uitkomen, worden ze meegenomen in het definitieve ontwerp, dat in september ter goedkeuring aan de raad wordt voorgelegd.

Dick Aanen