• Marieke Oldewarris, adoptiemoeder uit Vianen en voorzitter van de stichting WK AdoptieKids
• Marieke Oldewarris, adoptiemoeder uit Vianen en voorzitter van de stichting WK AdoptieKids Foto: Peter Verbeek

WK voor AdoptieKids 2017 op sportpark Blankensteijn

264 voetbalwedstrijden op één dag

vianen • Het wereldkampioenschap in Vianen wordt voor 850 kinderen en meer dan tweeduizend overige bezoekers een feest waar niet alleen voetballen, maar vooral de ontmoeting centraal staat. Het WK voetbal dat in 2010 in Zuid-Afrika is gehouden, heeft geleid tot het idee om een WK op poten te zetten voor in Nederland wonende adoptiekinderen. Acht jaar geleden werd dat voor het eerst gehouden bij Bloemenkwartier in Hilversum. Omdat het in heel korte tijd was georganiseerd was dat, met tachtig jongens en meisjes, al dan niet lid van een voetbalclub, heel kleinschalig van opzet.

"Voetbal was de kapstok, maar de ontmoeting en samen op een sportieve manier bezig zijn, waren minstens zo belangrijk", vertelt Marieke Oldewarris. Zij woont in Vianen, is adoptiemoeder van de in Thailand geboren Kwin en Twan, en is sinds het eerste lustrum voorzitter van de stichting WK AdoptieKids. "Dat eerste WK was een pilot, maar het was zo'n succes dat het een vervolg heeft gekregen en langzaam is gegroeid."

Wachtlijst

Na het eerste lustrum was de animo om mee te doen dusdanig dat er behoefte was aan een grotere locatie. Bij Delta Sports '95 in Houten was ruimte voor vijfhonderd kinderen. Een jaar later verhuisde de organisatie naar Altius (Hilversum). Daar deden 750 kinderen mee, ook al omdat de leeftijdsgrens was verhoogd naar achttien jaar. Maar nog steeds was er een wachtlijst. Omdat de accommodatie dit jaar wegens groot onderhoud niet beschikbaar was is er een balletje opgegooid in Vianen.

"Mijn oudste zoontje voetbalt bij Brederodes, en Marcel van der Hoef, die al jaren bij ons WK met zijn suikerspinkraam aanwezig is, heeft dat verzoek bij het bestuur van Brederodes neergelegd", zegt Marieke Oldewarris. "Omdat we het niet redden met alleen de velden van Brederodes heb ik na het eerste gesprek contact gezocht met de buurverenigingen. We hebben minimaal zeven velden nodig, en die hebben we gekregen. Zodoende kunnen we deze keer niet alleen 850 kinderen ontvangen, afkomstig uit 32 verschillende landen, maar ook hun adoptieouders en andere belangstellenden. Vorig jaar december heeft dat allemaal al zijn beslag gekregen. Op 1 februari is de inschrijving van start gegaan, en binnen een dag waren we vol."

Opgeven

Deelnemers geven zich individueel op en de teams worden vervolgens samengesteld op leeftijd en zoveel mogelijk op het land van herkomst. Tot voor kort kwamen de meeste adoptiekinderen uit Colombia en Haïti, maar er heeft een verschuiving plaats gehad naar de Verenigde Staten, China en Zuid-Afrika. Eind april stond het speelschema op papier en is de teamindeling bekend gemaakt: 264 wedstrijden van dertien minuten met twee minuten tijd om te wisselen. De deelnemers komen uit heel Nederland, en velen zullen al vroeg op pad moeten. Om 10:00 uur begint immers de parade waarbij de jongens en meisjes achter de vlag van hun geboorteland opmarcheren over het hoofdveld. De wedstrijden duren van 11:00 tot 16:30 uur, en om 17:00 uur worden de prijzen uitgereikt.

De kantines van Brederodes, Viko, MHC Vianen en vv Vianen zijn geopend, maar daarnaast komt er een plein met catering uit landen als Haïti, Kenia, Colombia, Azië en Amerika. Dit naar aanleiding van vele verzoeken van deelnemers om ook meer wereldgerechten te kunnen kopen. Er komt een marktplein met kramen uit diverse adoptielanden waar onder andere souvenirs te koop zijn en culturele activiteiten, zoals bijvoorbeeld haren vlechten uit Haïti. Daarnaast is er een kinderplein met ballonnenclown, springkussen en draaimolen. De stichting ervaart een plezierige samenwerking met de verenigingen. Uitgangspunt is een succesvol toernooi met veel mooie ontmoetingen tussen geadopteerde kinderen en hun supporters.

Peter Verbeek