• Mike de Groot heeft vaak baat van zijn uitschuifbare benen.
• Mike de Groot heeft vaak baat van zijn uitschuifbare benen. Foto: Peter Verbeek

Ereduel voor topscorer Mike de Groot

vianen • De voetbaljaargang van de regio Vianen wordt op woensdag 7 juni officieel afgesloten. Dan wordt om 20.00 uur op sportpark Blankenstein afgetrapt voor een ereduel. Mike de Groot, topschutter van 2016/2017, neemt het met zijn ploeggenoten van Brederodes (zaterdag) op tegen een ploeg met spelers van SC Everstein, Vianen en Brederodes (zondag).

Mike de Groot (22) is een laatbloeier. Hij stroomde bij Brederodes pas in bij de D-pupillen. Als verdediger doorliep hij de hele jeugdafdeling en pas bij de A-junioren kwam hij in de spits terecht. "Dat ging beter dan iedereen had verwacht. Ik begon opeens te scoren, en dat was voor mij een openbaring. Doelpunten maken is toch leuker dan aanvallers afstoppen." Als tweedejaars A debuteerde De Groot zowel in het eerste van de zaterdag- als van de zondagafdeling. Hij betaalde dat voor beide takken terug met een doelpunt. Als een van de weinigen van zijn elftal koos hij, na een gesprek met hoofdtrainer David Toxopeus, voor voetballen op zondag. Daar scoorde hij zeven keer.

Switch

Toen zijn vrienden, met name Kevin Bosch, een seizoen later van de jeugd naar de zaterdagtak verkasten, maakte ook Mike de Groot die switch. "Ik begon in het tweede elftal. Halverwege het seizoen werd Tim van Breukelen hoofdtrainer, en kreeg ik mijn kans in het eerste. Vorig seizoen heb ik alle wedstrijden gespeeld; ik maakte vijftien doelpunten en een absoluut hoogtepunt was de promotie naar de tweede klasse. Dat was pas mijn eerste kampioenschap! De overgang van de derde naar de tweede klasse is goed gegaan. Ik ben zelfs topscorer van het elftal geworden, en deze erewedstrijd is voor mij de kers op de taart. Er is geen belangstelling van andere clubs voor mij geweest. Daar zit ik niet mee. Brederodes is mijn cluppie en ik hoef nog niet zo nodig weg."

Het scorend vermogen van de vier Vianense standaardelftallen was afgelopen seizoen niet opzienbarend. Als debutant in de tweede klasse deed Brederodes (zaterdag) het prima met 54 treffers. Vianen kwam tot 46, Brederodes (zondag) maakte er 38, terwijl SC Everstein bleef steken op 28.

Voor het ereduel heeft trainer Tim van Breukelen zijn voltallige selectie opgeroepen. Het combiteam, dat wordt gecoacht door Jeroen Brouwer en Alexander Witte, heeft de beschikking over de volgende spelers: Tasos Iltsidis, Ahmed Sahraoui, Pardes Menapal, Rogier L'Abee en Marcel de Groot (allen Brederodes zondag), Roderick van Duinen, Simon van Zante, Rick Fierens, Klaas Hazendonk en Maxim Brouwer (allen SC Everstein) alsmede Orm Kranenburg, Danny Stijsiger, Danny Stoffelen, Mitchel Vanenburg en Jarno Sam-Sin (allen Vianen). Scheidsrechter is Danny Kuipers.