• De groep 6, 7 en 8 van Albertine Los kreeg ter afsluiting van het schooljudoproject van de Wiekslag een clinic van Michael Korrel.
• De groep 6, 7 en 8 van Albertine Los kreeg ter afsluiting van het schooljudoproject van de Wiekslag een clinic van Michael Korrel. Foto: Astrid Pel

Michael Korrel geeft judoclinic aan De Wiekslag-leerlingen

Judo draait om meer dan alleen winnen

vianen • Onder luid gejoel bewegen ongeveer dertig leerlingen van De Wiekslag zich donderdag hortend en stotend voort op hun billen door de dojo van Helsdingen. Michael Korrel (23) moet grijnzen vanwege de grote hilariteit die hij met zijn spelvormen teweeg brengt. De oud-Vianees en topjudoka schreef onlangs nog de Grand Slam van Baku op zijn naam en werd vijfde op het EK in Warschau. Korrel heeft als doel om te vlammen op de Olympische Spelen in 2020, maar voor vandaag laat deze Nederlandse judokampioen de training even schieten. In plaats daarvan verzorgt hij samen met zijn tante Albertine Los een judoles in Vianen. "Wat Albertine hier neerzet is belangrijk voor het judo en helpt kinderen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Niet alleen op school maar ook daar buiten", vindt Michael. En daar maakt hij graag plek voor in zijn drukke trainingsagenda. Hij woont tegenwoordig in Oosterbeek en maakt van deze dag in Vianen meteen een familie-uitje.

Schooljudo

Albertine is leerkracht van De Wiekslag en juf van deze groep 6, 7 en 8. Ooit schitterde zij ook op de wereldpodia bij judo en jiu-jitsu en deze ervaring gebruikt zij nu om het schooljudo op de kaart te zetten. Om te beginnen bij basisschool De Wiekslag, maar haar ambitie reikt verder: "Van schooljudo zou heel Vianen profijt kunnen hebben. Maar eerst moeten we zien wat dit project onze school oplevert. Daarna kijken we verder", aldus Albertine.

Tussen de spelvormen door vertelt Michael de leerlingen dat er drie belangrijke vaardigheden zijn binnen het judo: conditie, kracht en techniek. Op alle drie legt hij de focus in deze speciale les. Bij Jannes doet hij een houdgreep voor. Jannes ondergaat het lijdzaam terwijl er wat gegiebeld wordt door medeleerlingen. "Degene die op de grond mag bij de houdgreep wel blijven ademen; maar niet teveel", grapt Michael en zelfs bij Jannes die een sterke arm om zich heen weet, kan er een grijns af. Nu gaan de jongens en meisjes elkaar in de houdgreep houden. De ander moet proberen zich binnen tien seconden los te wurmen.

Respect

Clusterdirecteur van Vianen en Zederik Liane Tillema, kijkt langs de kant naar de les. Ze vertelt dat de school overweegt om schooljudo permanent op te nemen in het lesprogramma. "Als de resultaten van deze projectweken goed zijn, kunnen we dat besluiten. Organisatorisch heeft dat nog wel wat voeten in de aarde, want we moeten bijvoorbeeld Albertine vrij roosteren. Niet iedereen kan deze judolessen geven." Tillema wijst erop dat de leerlingen allemaal een wit judopak dragen met daarop een van de zeven kernwaarden: samenwerken, vertrouwen, beheersing, discipline weerbaarheid, respect en last but zeker nog least: heel veel plezier.

Elke judoles begint met groeten. De leerlingen zitten in een rij tegenover de leraar en brengen tegelijkertijd hun handen naar de mat en buigen het hoofd. Hier begint eigenlijk al het samenwerken, de discipline en het respect voor elkaar in de groep. Erg belangrijk, vindt Albertine dit groeten. Zo belangrijk, dat ook als zij voor de klas staat, de dagen zoveel mogelijk begint met een individuele groet. "Elke dag even iedereen een hand geven en elkaar daarbij aankijken, dat heb ik meegenomen uit het judo. Dat gaat ook vanzelf, ik kan niet anders. Het zijn deze kleine dingen die juist het verschil maken.''

Op het einde van de clinic toont Michael Korrel de Viaanse kinderen een gouden en twee van zijn bronzen medailles. Hij legt uit dat goud natuurlijk supercool is, maar dat juist de bronzen plakken ervoor zorgen dat je steeds sterker wordt. "In mijn carrière zijn deze bronzen medailles erg belangrijk geweest. Wees daarom ook trots als je niet de eerste bent. Zowel op school als in de sport. Dat is nog belangrijker dan altijd de beste proberen te zijn.''

Astrid Pel