• Mascotte Sprinter danste vrolijk mee met de kids.
• Mascotte Sprinter danste vrolijk mee met de kids. Foto: Peter Verbeek

Project Fid4Kids sluit af met dans

vianen • Gedurende tien weken zijn zes Vianense basisscholen bezig geweest met het gezondheidsproject Fit4Kids. Afgelopen week is dat afgesloten. Bij De Ark gebeurde dat op het schoolplein, en uiteraard op een gezonde manier: met een mini-workshop bestaande uit twee dansen, gepresenteerd door dansdocente Lisa van Sylvia's Jazz.

In opdracht van de gemeente Vianen presenteert Sportservice Vianen het project al enkele jaren aan alle Vianense basisscholen. Doel ervan is het stimuleren van een gezonde leefstijl, met eten en bewegen als speerpunten. De kick-off van het project was op 20 maart. Als partner van Sportservice participeert FC Utrecht in tal van projecten, en zodoende verleenden twee spelers van de domstedelijke eredivisionist hun medewerking.

"Elke leerling heeft een ID-kaart of een Fit4Kids-paspoort gekregen", vertelde projectleider Anouk Steerneman. "tien weken lang hebben alle leerlingen stempels kunnen verdienen door gezond te leven. Bijvoorbeeld door lopend of fietsend naar school te gaan, als tussendoortje fruit in plaats van snoep mee naar school te nemen, water te drinken in plaats van frisdrank of naar het zwembad te gaan. Ook konden stempels worden behaald door deel te nemen aan sportieve buitenschoolse activiteiten en evenementen zoals de zwem-, voetbal- en korfbalschooltoernooien die in deze periode zijn gehouden."

Sportservice Vianen heeft de leerkrachten van de zes basisscholen - volgend jaar zijn de andere vijf aan de beurt - tijdens de teamvergaderingen geïnformeerd op welke manier zij een bijdrage kunnen leveren aan een gezondere manier van leven. Alle leerlingen hebben een werkboek gekregen van de methode 'Lekker Fit', waarin met name de theoretische aspecten zijn behandeld. Via een brief zijn ook de ouders van alle leerlingen op de hoogte gesteld van de doelstellingen van het project. Als tussentijdse stimulans kregen alle kinderen waterbidons van Sportservice Vianen.

"In onze school hebben we overal posters opgehangen om kinderen bewust te maken van de hoeveelheid suiker die er in de diverse frisdrankjes zit, en hoelang ze moeten bewegen om al die calorieën te verbranden", vertelde Johan Beijen, locatie-directeur van De Ark. "Hoewel ik vind dat een project van tien weken eigenlijk te lang duurt zijn we er vrij actief mee bezig geweest." De afsluiting van het project bij De Ark is bijgewoond door Frank Meurs, wethouder van onderwijs. Hij was van mening dat alle leerlingen goed hun best hebben gedaan en trots mogen zijn op wat ze hebben geleerd. "Als jullie heel je leven zo gezond blijven leven worden jullie misschien allemaal 100 jaar!" Sofie de Leeuw, Noa Sengers, Micka Buter en Daan Planje, die heel veel stempels hadden verdiend, werden verrast met een extra prijs.

Peter Verbeek