• De woonboerderij aan de Zijderveldselaan roept het 'buitenlevengevoel' op.
• De woonboerderij aan de Zijderveldselaan roept het 'buitenlevengevoel' op. Foto: Buitenstate

Huiseigenaren zetten prijs in voor goede doelen

Een tuinfeest voor honden in Spanje

zijderveld • Uit meer dan tweehonderd landelijk gelegen huizen kozen Ger Jaarsma (voorzitter NVM: Nederlandse Vereniging van Makelaars), Mario Broekhuis (hoofdredacteur blad Landleven) en John Koomen (tuinontwerper) na rijp beraad de boerderij van de familie Helling als winnaar. Het buitenlevengevoel was aan de laan net buiten Zijderveld het duidelijkst aanwezig.

Niels en Freda Helling wisten dat zonder zelfs maar één ander huis te hebben bezichtigd. Ze waren niet eens van plan te verhuizen toen Niels vorig jaar tijdens een rit met zijn Harley het bord 'Te koop' spotte. "We hadden het er wel eens over gehad dat een woonboerderij mooi zou zijn, we hebben namelijk ook paarden. Maar we hadden niet concreet de wens om weg te gaan uit Rotterdam", vertelt Freda, gezeten aan de grote, robuuste keukentafel.

Terug van zijn rit op de motor vertelde Niels over het huis. "Daar moesten we toch maar eens gaan kijken, zei hij. Een week later hadden we het gekocht. Wel onder voorbehoud van de verkoop van ons eigen huis, maar dat lukte boven verwachting snel. Sinds oktober wonen we hier en we hebben geen seconde spijt gehad. We hebben lieve buren en voelen ons welkom."

Een goed gevoel, meer had het ondernemerspaar niet nodig. "We dachten nog even dat het wel erg ver weg zou zijn van ons bedrijf in Waddinxveen, maar dat valt erg mee. Met de auto zijn we er in 35 minuten. En zeg nou zelf: ik hoef toch niet uit te leggen waaróm we hier zo'n goed gevoel bij hadden?"

De voormalige boerderij uit 1873 is inderdaad een plaatje. Met een living van honderd vierkante meter, een aangebouwde vloedschuur, een als serre ingerichte orangerie en een gastenverblijf dat is omgetoverd tot woning voor de zoon des huizes is er weinig te wensen over. Binnen hebben de nieuwe bewoners weinig veranderd. "Het huis was al verbouwd en helemaal naar onze smaak. We hebben alleen onze eigen meubels erin gezet. Wel zouden we het nog leuk vinden om wat meer te weten te komen over de geschiedenis van het pand. Dat is tot nu toe niet gelukt, we kennen geen mensen aan wie we dat zouden kunnen vragen."

Aan de buitenkant bleek wel meer nodig dan een verfbeurt. "De luiken en kozijnen zijn vervangen, net als het dak. En we hebben de schuren flink onder handen genomen en een nieuwe paardenbak en longeercirkel laten aanleggen."

Behalve paarden heeft de familie onder andere ook honden. Eén ervan komt uit Spanje. Geadopteerd via Animal in Need, het asiel van Peter Koekebakker. "Daar worden jachthonden opgevangen die zijn afgedankt. Peter heeft echt hart voor de dieren en zet zich daarnaast in voor bewustwording bij mensen. Daarom steunen we de stichting. Daar zetten we ook de prijs voor in die we hebben gewonnen met de verkiezing van de mooiste 'Buitenstate'."

Buitenstate is een samenwerkingsverband van NVM-makelaars gespecialiseerd in vrijstaande woningen in het buitengebied. "We hebben de verkiezing dit jaar voor het eerst georganiseerd", vertelt Linda Huisman van Buitenstate. "De woningen waarin wij bemiddelen noemen we 'Buitenstates'. Ze krijgen dit predikaat als ze voldoen aan ten minste drie van vier kenmerken: vrijgelegen, buiten de bebouwde kom, een perceel van minimaal duizend vierkante meter en beleving van rust en ruimte. Alle huizen waarvoor dit geldt konden meedingen naar de titel."

De hoofdprijs die de familie Helling ten deel is gevallen, bestaat uit een culinair tuinfeest voor zo'n vijftig mensen. "Het feest gaat plaatsvinden in september", zegt Freda, "en we gaan er een benefietfeest van maken. We vragen de gasten om een bijdrage voor Animal in Need of Make a wish, een ander doel dat wij een warm hart toedragen." De familie Helling zal de donaties aanvullen, zodat beide doelen een mooi bedrag tegemoet kunnen zien. Zo worden nog meer mensen en dieren gelukkig van de 'Buitenstate' in Zijderveld.

Janneke Boogaard