• Wim van Straten en Piebe Heystra betreuren het einde van bv Vianen.
• Wim van Straten en Piebe Heystra betreuren het einde van bv Vianen. Foto: Peter Verbeek

Waardig einde van biljartclub Vianen

vianen • Over een paar weken is het, na ruim dertig jaar, gedaan met biljartvereniging Vianen. Oorzaak daarvan is de voorgenomen sluiting van De Stadshof en het ontbreken van een vervangende locatie. Komend weekeind neemt de club op een waardige wijze afscheid.

In 1986 richtte Sjef van Elteren, kastelein van café Het Misverstand in de Kerkstraat, de gelijknamige biljartvereniging op. De club groeide snel uit tot zestig leden in de disciplines driebanden, libre en kader, en speelde competitie in zowel de Woerdense als de Koninklijke Bond.

"In 1987 ging Het Misverstand dicht. We kochten de twee biljarts van Sjef en verhuisden samen met de leden van Het Gouden Hert naar Aerofit. Daar hadden we een onderkomen in eigen beheer en hebben daar, onder de naam Aerofit Vianen, tot 2001 onze wedstrijden gespeeld", vertelt voorzitter Wim van Straten. "We moesten daar noodgedwongen vertrekken en zijn toen terecht gekomen in De Stadshof. Daar was net een stuk aangebouwd, zodat er ruimte was voor vier tafels. We hebben de naam opnieuw gewijzigd, nu in biljartvereniging Vianen."

De club had in die tijd nog zes teams, en daar zijn er nu nog maar drie van over. Los van de competitie had bv Vianen in De Stadshof elke woensdagavond en zaterdagmiddag haar vaste clubmomenten. Toen de biljarters er op zaterdag niet meer welkom waren week een aantal uit naar RCN (Recreanten Centrum Nieuwegein). Nu de club uit elkaar valt gaat het eerste driebandenteam daar verder, met behoud van de naam. De overige twee teams hebben zich aangemeld bij De Rooie Reiger.

Goede manier

"Natuurlijk waren we veel liever ergens in Vianen gebleven", zegt secretaris Piebe Heystra, die in 1973 lid is geworden van Het Gouden Hert. "De gemeente heeft er echter helemaal niets aan gedaan om de verenigingen die gebruik maken van De Stadshof ter wille te zijn of tegemoet te komen."

Maar, zo benadrukt Heystra, de biljartclub vertrekt hier op een goede manier. "De Woerdense Bond bestaat 70 jaar en heeft in alle spelsoorten een jubileumtoernooi georganiseerd. De finales van libre (laag en hoog) en driebanden worden hier op zaterdag 20 mei gehouden. Twee van onze leden, Co Braas en Hans Baars, zijn via diverse voorronden doorgedrongen tot de laatste acht, en zij komen die dag vanaf 10.00 uur in actie." Zondag 21 mei, vanaf 11.30 uur, worden ook de finales van de bekercompetities, destijds in het leven geroepen door Sjef van Elteren, in De Stadshof gehouden. Het libreteam, met Jhon Burggraaf, Cok Florie en Joop Florie, staat in de eindstrijd van de hoofdklasse."