• Het elftal van Brederodes dat zondag voor het laatst in actie kwam.
• Het elftal van Brederodes dat zondag voor het laatst in actie kwam. Foto: Peter Verbeek

De snelle zwanenzang van Brederodes

utrecht/vianen • Na 96 jaar is bij Brederodes een einde gekomen aan prestatief voetballen op zondag. Het proces, dat er al even aan zat te komen, heeft zich sneller voltrokken dan iedereen voor mogelijk had gehouden. Nog maar twee jaar geleden was Brederodes, via de nacompetitie, op een haar na verwijderd van promotie naar de tweede klasse. In het huidige seizoen eindigden de groengelen als laatste in de vierde klasse.

Via de website liet het bestuur van Brederodes weten het te betreuren dat afscheid moet worden genomen van het prestatieve voetbal op zondag. "Niet alleen vanwege de traditie, maar ook omdat het op zondag erg rustig wordt op ons sportpark. Ondanks deze beslissing zien we de toekomst van het prestatieve voetbal bij de club, door de stormachtige ontwikkeling die de zaterdagafdeling de laatste jaren heeft gemaakt, met vertrouwen tegemoet."

Dieptepunt

Als meest trouwe supporter heeft Yvonne van Daalen de laatste 35 seizoenen vrijwel alle thuis- en uitwedstrijden gezien. "Ik heb veel hoogtepunten meegemaakt maar ook een absoluut dieptepunt: het overlijden van onze zoon Patrick tijdens een wedstrijd van zondag 1. Sindsdien heb ik de naar hem vernoemde trofee na elk seizoen uitgereikt aan de beste speler van de zondagselectie. In combinatie met het wegvallen van deze afdeling grijpt dat diep op me in, en doet dat heel veel pijn. De teleurstelling is zó groot dat ik de laatste wedstrijd aan me voorbij heb laten gaan en voor het eerst sinds heel lang thuis Moederdag heb gevierd. Maar wél met een lach en een traan."

Oud-bestuurslid Henk de Groot denkt er heel anders over. "Ik vind het een goede zaak. Als men niet meer zondag wil voetballen moet je daar op inspelen. Bij Brederodes heeft men dat té lang kunstmatig overeind willen houden, want van oudsher is de zondagtak het paradepaardje van de club. Maar je kunt niet op twee paarden wedden. Het geld dat werd besteed aan de zondagafdeling kan nu worden gebruikt voor de jeugd en de zaterdagtak."

Voor trainer, coach én speler Marcel Akkerman was het opheffen van zondag 1 onontkoombaar. "Dit zorgt voor meer rust binnen de club, maar in mijn hart had ik het liever anders gezien. Spelers van buitenaf aan trekken was voor mij geen optie, en binnen Vianen hebben we geen nieuwe spelers kunnen vinden."

Akkerman is positief over het feit dat Brederodes zondag dit seizoen, vooral dankzij de bereidheid van heel veel jeugdspelers, af heeft kunnen maken. "Fijn ook dat we zijn geëindigd met een overwinning bij De Dreef. Tóch denk ik dat de zondagtak, binnen vijf jaar, weer een toekomst heeft bij Brederodes."

Peter Verbeek