• Op het podium van de speelplaats van De Rank werd afscheid genomen.
• Op het podium van de speelplaats van De Rank werd afscheid genomen. Foto: Peter Verbeek

De Rank sluit uitwisselingsproject af

vianen • Het team, kinderen en ouders van basisschool De Rank hebben de buitenlandse leerlingen en leerkrachten die afgelopen week te gast zijn geweest vrijdagmiddag een mooi afscheid aangeboden. Op het podium van de speelplaats is gezongen en zijn geschenken uitgewisseld.

In het voortgezet onderwijs zijn internationale uitwisselingsprogramma's eerder regel dan uitzondering maar in het basisonderwijs zijn ze het nog heel bijzonder. De Rank boft met groepsleerkracht Paula de Vlaming. Los van haar onderwijskundige taken schrijft ze projecten. Twee jaar geleden heeft ze 'Smart Moves' uitgewerkt, een project over een gezonde leefstijl, met aandacht voor onder andere eten, bewegen en denken.

"Een samenvatting van 'Smart Moves' heb ik geparkeerd op Erasmus-Plus, een soort Facebook voor leerkrachten (eTwinning)", legt Paula uit. "Dat biedt een platform voor personeel dat werkzaam is op scholen in de Europese landen, dat op die manier communiceert, samenwerkt, projecten ontwikkelt en deelt. Scholen uit Finland, Spanje, Noord-Ierland en Polen hebben daarop geregeerd. Samen hebben we een project van twee jaar opgesteld. Dat loopt door de hele school en biedt de mogelijkheid tot uitwisselingen van leerlingen en leerkrachten."

Na een zorgvuldige selectieperiode, waar ook de ouders een belangrijke stem in hebben gehad, zijn in 2015 vier leerlingen uit de hoogste groepen van De Rank een weekje in Finland geweest, terwijl een ander kwartet vorig jaar Spanje heeft bezocht. Afgelopen week zijn zestien leerlingen en twaalf leerkrachten uit Finland, Spanje en Polen op bezoek geweest in Vianen. Ze zijn ondergebracht bij gastgezinnen

"De ochtenden hebben ze meegedraaid op De Rank. Soms in de reguliere groepen, maar ook activiteiten alleen voor hen", vertelt Paula de Vlaming. "Ze zijn gedeeltelijk begeleid door buitenlandse stagiaires die we regelmatig hebben. 's Middags zijn de kinderen naar de gastgezinnen gegaan en hebben daar kennis gemaakt met het dagelijkse leven in ons land. Ze zijn meegegaan naar de trainingen bij de sportclubs, op familiebezoek, hebben boodschappen gedaan en wat al niet meer. Daarnaast zijn er enkele excursies geweest: naar de Zaanse Schans en naar de Dom met een rondvaart in de Utrechtse grachten. De buitenlandse leerkrachten zijn onder andere naar het Oosterlicht College Vianen gegaan om een school voor voortgezet onderwijs te bekijken."

Vrijdagmorgen is wethouder Marcel Verweij een uurtje op bezoek geweest om het een en ander te vertellen over hetgeen Vianen haar inwoners op het gebied van cultuur en sport te bieden heeft. In Otto's Kookbus hebben de leerkrachten een gezonde internationale lunch bereid en met smaak verorberd. Inmiddels heeft Paula de Vlaming haar volgende project, over wetenschap en techniek, ingediend bij Erasmus-Plus.