Zorgen over aantasting stadsmuur

vianen • De historische vereniging Land van Brederode maakt zich zorgen over verrommeling van de oostelijke stadsmuur door de aanleg van een loopbrug en mogelijke komst van een terras.

Voorzitter Josien de Jonge-Verduin hield vorige week dinsdag tijdens de forumavond van de raad een vurig pleidooi om het unieke uitzicht op de stadsmuur in stand te houden. Volgens de inspreekster is de stadsmuur een uniek 14e eeuws monument. Alleen Amersfoort en Zutphen beschikken over een soortgelijk historisch erfgoed. In de jaren zeventig heeft een aantal inwoners van Vianen zich met succes hard gemaakt voor behoud van de muur. De historische vereniging is echter bang dat de nieuwe looproute een grote aantasting zal zijn van het beschermde stadsgezicht, vooral als er straks op het groene gebiedje voor de muur wellicht ruimte komt voor een terras en een serre. "Het gevolg zal zijn dat je straks geen onbelemmerd uitzicht meer hebt op de muur. Het betekent een verandering van de karakteristieke binnenstad."

'Geen serre'

Wethouder Frank Meurs zei in een reactie dat hij de zorgen van de historische vereniging deelt. "Van een serre is echter geen sprake. En er komt ook geen horecavoorziening. Aan de muur verandert helemaal niks."

De ondernemers in Vianen zijn groot voorstander van de loopbrug. Hans de Goeij (BIZ, OVV): "Ik wil een warm pleidooi houden dat het project wel doorgang moet vinden. Het is een goede upgrading voor de entree van de stad en het heeft een uitnodigende werking. Gert Leeuwis (voormalige voorzitter OVV0 heeft er veel tijd ingestoken. Het verbaast me dat het opnieuw ter discussie staat. Het zou spijtig zijn als het niet door zou kunnen gaan."