• Het ídeaalbeeld: 'schapen bij een weide met zonnepanelen'
• Het ídeaalbeeld: 'schapen bij een weide met zonnepanelen' Foto: Kuiper Compagnons

Buurvrouw: 'Mijn vrijheid wordt me ontnomen'

Twijfels over zonneweide in Hagestein

hagestein • De geplande zonneweide (met 19.000 zonnepanelen) krijgt een oppervlakte van maar liefst 5,5 hectare. Initiatiefnemer is Powerfield, een Dokkums/Zaandams bedrijf dat voor eigen rekening en risico grondgebonden zonnepanelen realiseert.

De locatie aan de Biezenweg is gelegen tegenover het bedrijvenpark Gaasperwaard, dat momenteel in ontwikkeling is. De locatie ligt in het kleinschalige en afwisselende landschap van de stroomruggen langs de Lek, tussen de Biezenweg en de Autenasekade en dichtbij rijksweg A27.

Bestemmingsplan

Om deze ontwikkeling mogelijk te maken moet het bestemmingsplan worden aangepast. De gemeenteraad zal zich moeten uitspreken of de procedure daarvoor in gang kan worden gezet.

Het college wil meewerken aan het plan, omdat het mogelijk is om het zonneveld goed in het landschap op te nemen. Zo zullen er straks schapen grazen en worden nieuwe elementen aan het landschap toegevoegd. Aan de Biezenweg is verder een nieuwe fruitboomgaard (hoogstam) gepland met wat parkeerplaatsjes voor auto's in het gras en picknicktafels. Aan de westzijde wordt het nieuwe veld afgeschermd door de bestaande houtopstanden.

De sloot wordt verbreed met een natuurvriendelijke oever en een bloemrijke strook. Aan de oostzijde wordt een rij knotwilgen aangebracht. "Met de voorgestelde inrichting sluit het plan goed aan op de omgeving. Een zonneveld van deze omvang kun je niet verstoppen in een landschap." De zonnepanelen blijven dus wel zichtbaar, maar tussen de landschapselementen door. Door de aanleg van de zonnevelden zullen geen agrarische gronden verloren gaan, volgens het college. "Bij dit project wordt de grond dubbel gebruikt. Zuinig ruimtegebruik is ook een belangrijke vorm van duurzaamheid."

Twijfels

Afgelopen dinsdag bleek tijdens een Forumavond dat er nog veel twijfels leven bij de raadsleden. Vanwege procedurele onvolkomenheden in het raadsvoorstel wordt de behandeling in de gemeenteraad sowieso uitgesteld.

Inspreekster Grietje Veldman, die pal naast de geplande zonneweide woont, vindt het verschrikkelijk wat er gebeurt. Pas een week geleden werd ze door de gemeente Vianen geïnformeerd over de plannen van Powerfield. "Ik word straks helemaal ingebouwd, heb geen uitzicht meer, mijn vrijheid wordt me ontnomen. De zonnepanelen worden 2 meter 30 hoog. Ik krijg last van de schittering en een gepland transformatorhuisje zal zorgen voor een hinderlijk zoomgeluid."

Ook is de bewoonster van de Biezenweg 51 bang dat het geplande parkje hangjongeren zal aantrekken, wat mogelijk tot extra vandalisme zal leiden.

Raadslid Aart de Leeuw van de SGP vroeg zich af of dit plan past binnen het nog niet zo lang geleden vastgestelde landschapsvisie van de gemeente Vianen. Ook Wim van Barneveld van Vijfheerenlanden Lokaal (VHL) was er niet helemaal gerust op. "Voor een principebesluit bevat dit raadsvoorstel ongelooflijk veel detailinformatie."

'Zorgen onterecht'

Wethouder André Landwehr benadrukte dat de zorgen onterecht zijn. "Pas nadat de raad opdracht heeft gegeven om de procedure te starten, zullen wij beginnen met alle mogelijke onderzoeken. Daarna hebben omwonenden ruimschoots de tijd om hun bezwaren op schrift te stellen en in te spreken. Pas daarna neemt de raad de uiteindelijke beslissing."