Objecten uit de Viaanse oorlogstijd

vianen • De gemeente Vianen organiseert een kleine expositie van Tweede Wereldoorlog-objecten in het Stadhuis. In deze expositie worden voorwerpen getoond die direct met Vianen in de Tweede Wereldoorlog te maken hebben.

De inwoners van Vianen en de gemeente hebben de voorwerpen voor deze bijzondere expositie aangeleverd. Zo zijn de bomscherven van het bombardement op het voormalige Hotel Hartman aan de Voorstaat in Vianen te zien. Hotel Hartman, voorheen logement De Roos, was destijds een van de oudste uitspanningen, tevens café en hotel, van Vianen. In 1701 bestaat het al. Tijdens de oorlog was in dit gebouw een Duits hoofdkwartier gevestigd. De Engelsen bombardeerden het hotel op 29 november 1944. Door een bom stortten ook een aantal naastgelegen huizen in. Daarbij kwam de tweejarige Hendrik Frederik van Doornik om het leven.

Ook is er bij de expositie in het Viaanse Stadhuis een Bijbel te zien waarvan de bladzijden zijn gebruikt als vloeitjes voor sigaretten. Vloeipapier was schaars in de oorlog, wat resulteerde in het gebruik van dun bijbelpapier voor het rollen van sigaretten. Het bijzondere aan dit exemplaar is dat de bijbelteksten niet zijn gesneuveld, maar dat bijna alles na het laatste bijbelboek Openbaringen is opgerookt.

Tot en met de Nationale Veteranendag op zaterdag 24 juni, zijn de objecten te bezichtigen in de hal van het Stadhuis.