• De Christiaan Brunings.
• De Christiaan Brunings. Foto: PR Sleepbootdagen

Christiaan Brunings naar Vianen

vianen • De organisatie van de Nationale Sleepbootdagen heeft een sponsor gestrikt om de Christiaan Brunings naar Vianen te laten komen.

Dit bijzondere schip is dus te bewonderen tijdens het evenement. Sterker nog: met de ijsbreker opent de organisatie donderdag 25 mei om 13:00 uur de Sleepbootdagen.

Stoommachine

De Christiaan Brunings is een varend monument, normaal te bewonderen aan de steiger van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Het schip is als ijsbreker gebouwd in 1900 in opdracht van Rijkswaterstaat. Met de voor die tijd luxe inrichting deed het ook dienst als directieschip. Het schip is vernoemd naar Christiaan Brunings, een Nederlands waterbouwkundige, die wordt gezien als de grondlegger van Rijkswaterstaat. Veruit het bijzonderste deel van de Christiaan Brunings is de stoommachine. Het is een zogenaamde compoundmachine of stoomzuigermachine met een Schotse ketel en een hogedruk- en een lagedrukcilinder. De Schotse ketel werd in 1850 door Schotse scheepswerven geïntroduceerd en is een stuk korter dan zijn voorgangers. Het 'verwarmd oppervlak' van de ketel is negentig vierkante meter.

De organisatie is er trots op zij de Christiaan Brunings naar de Nationale Sleepbootdagen Vianen hebben weten te krijgen. De komst is mede mogelijk gemaakt door de Boazbank en Gebroeders Van der Lee uit Vianen. Het programma voor de Nationale Sleepbootdagen in Vianen is inmiddels rond. Dit is te vinden op de website van de organisatie.

q www.nationalesleepbootdagen.nl