• SC Everstein werd op De Schans veroordeeld tot de nacompetitie.
• SC Everstein werd op De Schans veroordeeld tot de nacompetitie. Foto: Rick den Besten

Degradatie moet in nacompetitie worden voorkomen

SC Everstein redt het niet bij De Zwerver

kinderdijk • Een moeilijk verhaal was het natuurlijk op voorhand al om directe handhaving in de derde klasse te bewerkstelligen. De eerste finale ging meteen verloren waardoor de slotwedstrijd tegen IFC er niet meer toe doet voor SC Everstein.

"Het is voor ons volgende week gewoon een oefenduel, ja", beaamde Wim Tersteeg. Hij verving op de bank de in de ochtend opgestapte oefenmeester Peter de Vaal. "Dit was de belangrijkste wedstrijd voor ons dit seizoen, maar we hebben het niet gered."

Toch waren er wel kansen voor de ploeg uit Everdingen. De Zwerver begon sterker maar SC Everstein nam na een minuut of tien het initiatief over. Mark den Hertog verlengde na een ruim een kwartier met het hoofd een vrije trap van Nader Mechichi en zag zijn inzet via de buitenkant van de paal naast gaan.

Gekneusde ribben

Mechichi had even later opnieuw een goede voorzet die aanvoerder Sander Bergshoeff wilde inkoppen. Doelman Karsten de Graaf bokste echter de bal weg en bij dat duel liep Bergshoeff twee gekneusde ribben op. Walter Snoek moest hem vervangen.

Diverse schoten volgden, maar een doelpunt bleef uit. Aan de andere kant was het kort voor rust wel raak. Robert Kuypers zag eerst nog dat keeper Tim van Zal de bal over tikte maar een minuut later schoot hij schitterend raak. Kort daarop rondde Mark Hendriks een mooie aanval van De Zwerver af, waarbij SC Everstein overigens hevig protesteerde omdat het buitenspel zou zijn geweest.

"We wilden vanaf het begin druk zetten, maar de eerste tien minuten waren matig", zag Tersteeg. "Daarna komen we in de wedstrijd en krijgen we kansen maar de goal viel aan de overzijde. De tweede treffer leek inderdaad ook mij buitenspel te zijn. Na rust moesten we alles op alles zetten en hebben we gekozen voor twee lopende spitsen."

Dat leverde al gauw een enorme kans op voor Guillermo Ooft. Hij had een vrije doortocht maar zijn schot strandde op de voeten van De Graaf. Vlak daarna kwam SC Everstein goed weg toen een vrije trap van Robbin van der Bok op de lat uiteen spatte.

Met nog een halfuur te gaan was daar toch nog de aansluitingstreffer. De Graaf redde eerste op inzetten van Ooft en Robbie de Roos maar was kansloos op het schot van Snoek.

Het was de voorbode op een spannende slotfase waarin Ooft nog het dichtst bij de gelijkmaker kwam. Zijn afstandsschot eindigde echter op de vuisten van De Graaf. Tien minuten voor tijd werd vervolgens het duel beslist door invaller Wesley Kassels.

Die klap kwamen de bezoekers niet meer te boven. Alleen Jori Goené werd nog gevaarlijk: zijn kopbal knalde tegen de lat. De frustratie liep bij Roderick van Duinen zo hoog op dat hij een kopstoot uitdeelde en zodoende met rood van het veld moest. Diep in blessuretijd bepaalde Raymon Visser middels een benutte strafschop de eindstand op 4-1.

"We scoren wel de aansluitingstreffer, maar wisten niet door te zetten", had Tersteeg waargenomen. "Bij de 3-1 valt het bij ons uit elkaar en komen er helaas wat emoties los. We hebben er alles aan gedaan, in de tweede helft ook één-op-één gespeeld achterin, maar het rendement was onvoldoende." De trainer vond de uitslag wel geflatteerd. "De Zwerver wint terecht hoor, daar niet van, maar dit had ook zomaar 4-3 kunnen zijn. Zij waren leper in bepaalde situaties. Overigens wil ik wel mijn complimenten geven aan keeper Tim van Zal. Hij is nog een A-junior en hij heeft het vandaag fantastisch gedaan."

Voor SC Everstein rest nu de nacompetitie om nog lijfsbehoud af te dwingen. "We moeten de jongens weer opbeuren, want dit is wel een klap. Maar we gaan de nacompetitie met frisse moed tegemoet. Ik zorg ervoor dat ze er klaar voor zijn."

Marco van Vlijmen