Plannen voor zonneveld bij Biezenweg

vianen • De grondeigenaar van Biezenweg 51 in Hagestein wil een zonnepark realiseren van ongeveer vijf hectare.

De locatie aan de Biezenweg is gelegen tegenover het bedrijvenpark Gaasperwaard, dat momenteel in ontwikkeling is. De locatie ligt in het kleinschalige en afwisselende landschap van de stroomruggen langs de Lek, tussen de Biezenweg en de Autenasekade en dichtbij rijksweg A27. Om deze ontwikkeling mogelijk te maken moet het bestemmingsplan worden aangepast. De gemeenteraad zal zich moeten uitspreken of de procedure daarvoor in gang kan worden gezet.

Landschap

Het college wil meewerken aan het plan, omdat het mogelijk is om het zonneveld goed in het landschap op te nemen. Zo zullen er straks schapen grazen en worden nieuwe elementen aan het landschap toegevoegd. Aan de Biezenweg komt verder een nieuwe fruitboomgaard (hoogstam) met wat parkeerplaatsjes voor auto's in het gras en picknicktafels. Aan de westzijde wordt het nieuwe veld afgeschermd door de bestaande houtopstanden.

De sloot wordt verbreed met een natuurvriendelijke oever en een bloemrijke strook. Aan de oostzijde wordt een rij knotwilgen aangebracht. "Met de voorgestelde inrichting sluit het plan goed aan op de omgeving. Een zonneveld van deze omvang kun je niet verstoppen in een landschap." De zonnepanelen blijven dus wel zichtbaar, maar tussen de landschapselementen door. Door de aanleg van de zonnevelden zullen geen agrarische gronden verloren gaan, volgens het college. "Bij dit project wordt de grond dubbel gebruikt...Zuinig ruimtegebruik is ook een belangrijke vorm van duurzaamheid."

In de gemeente Vianen wordt momenteel nog maar 2,9% van de energie opgewekt uit hernieuwbare bronnen. De doelstelling is echter 14% in 2020. Er zal de komende jaren dus nog veel moeten gebeuren. "Om dit te kunnen halen zal de gemeente particuliere/private initiatieven zoveel mogelijk faciliteren."