• De rockband Appendix is één van de finalisten.
• De rockband Appendix is één van de finalisten. Foto: Nico van Ganzewinkel

JamPop: 'Schoolreisje voor volwassenen'

everdingen • Denderende hardrock, mooie blues, solide rock, intrigerend geluid met power of juist originele performance. De finale van JamPop 2017 op zaterdag 13 mei biedt alles wat de muziekliefhebber zich wenst.

Vanaf 14:30 uur gaan The Dutch Balls, New Bond, Colt Nevada, Scarlet Rose, Explodng Pudding, Aces, Cosmopolitans en Appendix met elkaar de strijd aan in 't Knooppunt in Everdingen. "Bij de finale vorig dachten we nog: dit niveau gaan we nooit meer overtreffen. Maar ik denk dat we dit jaar heel dicht in de buurt komen.", zegt Tino van Kats, jurylid bij het populaire popfestival.

Fan

Ook de achtste editie van JamPop is weer smullen geblazen. Teun Copier uit Vianen is fan vanaf het allereerste begin. Als bassist van de band Please Don't Touch bereikte hij tijdens de eerste editie in 2012 de finale. "Toen stond het festival nog in de kinderschoenen. Maar het niveau is de laatste jaren enorm toegenomen."

"We hebben echt een naam opgebouwd", zegt initiator Pieter Laurman. "Serieuze bands uit het hele land en zelfs uit België zijn bereid om hier voor een paar tientjes te komen spelen. Misschien ook omdat we beschikken over een mooi middelgroot podium."

Copier en Laurman roemen de unieke sfeer tijdens de Everdingse JamPop-avonden. "Het is een schoolreisje voor volwassenen", zegt Laurman. Copier: "Het mooie van dit festival is dat het nog puur is, met bands die echt muziek willen maken. Niks is geplaybackt."

Jury

Laurman is ook jurylid. "We beoordelen de muzikale prestaties, maar ook heel nadrukkelijk de uitstraling naar het publiek toe. Kijk bijvoorbeeld naar zo'n rockformatie als Appendix, die de finale heeft gehaald. Muziektechnisch viel daar misschien nog wel wat op aan te merken, maar de uitstraling was helemaal geweldig. Eén van onze juryleden ging helemaal uit z'n plaat."

Laurman: "We kunnen vol trots terugkijken op wat we de afgelopen jaren hebben bereikt. Neem bijvoorbeeld rockband Profuna Ocean, die een platencontract in de wacht sleepte en heel populair is in Amerika. Maar de meest aansprekende naam is toch de psychedelische rockband The Legs, die heeft opgetreden in het voorprogramma van Ten Years After. De bandleden zijn helemaal jaren 60/70. Ze kleden zich zo, roken dezelfde weed, ze rijden rond in een oud VW-busje en zijn uiterst cool en relaxed. Niet normaal zo goed. Als ze vijftig jaar geleden hadden geleefd, hadden ze niet misstaan op het bekende Woodstock Festival."

De finale van JamPop is gratis toegankelijk. Meer informatie op de website.

q www.jampop.nu