• Mike de Groot zorgt koppend voor aansluiting: 2-1.
• Mike de Groot zorgt koppend voor aansluiting: 2-1. Foto: Peter Verbeek

Brederodes laat Meerkerk ontsnappen

meerkerk • Brederodes kreeg afgelopen zaterdag minder dan waar het recht op had. In en tegen Meerkerk werden na rust de mooiste kansen gemist. Zodoende bleef de thuisclub aan de goede kant van de score: 2-1.

In een aanvankelijk open duel golfde het spel heen en weer. Beide elftallen zochten in die fase naar elkaars zwakke plekken. Op het kwartier zorgde een vrije trap voor onrust in de defensie van de thuisclub. Kevin Kroeze had de openingstreffer op zijn schoen, maar keeper Klaas-Jan van Zessen voorkwam dat.

Balverlies

Een kwartiertje later leden de bezoekers balverlies op de eigen helft. Meerkerk, dat daar de hele wedstrijd attent op was, nam de aanval direct over. De schuiver van Youri van Blanken verdween via de binnenkant van de paal in het Vianense doel: 1-0. Niet veel later kwam Meerkerk er opnieuw snel uit. Van Blanken legde de bal breed op de vogelvrije Mechiel van Zessen. Diens fraaie lob viel nét over de lat. In de slotfase greep goalie Van Zessen tot twee keer toe onzeker in, maar hij kwam in beide situaties met de schrik vrij. Kort voor rust had ook Brederodes, na een riskante terugspeelbal en zwak optreden van keeper Bastian Spriel, alle geluk van de wereld dat de bal, na een schot van Bart Koomans, naast de buitenkant van de paal zeilde.

Na de pauze kwam Brederodes scherper uit de kleedkamer. De duels werden verbeten, geconcentreerd en fel aangegaan en dat leverde veel balbezit op. In de zestigste minuut plaatste Meerkerk een tegenstoot, en had daarbij geluk dat Bowan de Bruin zich vergreep aan Wilmar van Bruggen. De strafschop werd eenvoudig benut door Van Blanken: 2-0.

Ruggensteuntje

Twee minuten later kregen de gasten een geweldig ruggensteuntje toen een diepe bal werd verlengd door Robbert Bakker, en daarna werd ingekopt door Mike de Groot: 2-1. Met Tim de Groot voor Leo Faber bracht Brederodes meteen een extra aanvaller voor een verdediger. Kort daarna leek dat zijn vruchten af te werpen. Een voorzet van Kevin Bosch, die op dreef was, bracht Bakker in stelling, maar die miste.

Het was de voorbode van een offensief dat zijn weerga niet kende. De thuisclub kwam minuten lang niet over de middellijn, kraakte regelmatig in zijn voegen maar brak niet. In het strafschopgebied was het continu spitsuur, en het ene na het andere hachelijke moment diende zich aan. Elke aanval en iedere voorzet was dreigend, maar voor de verandering zat het de bezoekers nu eens níet mee. Bij het scheiden van de markt was de laatste kans voor invaller De Groot, maar diens kopbal verdween een decimetertje over de lat.