Cultureel centrum: sober en doelmatig

vianen • Het nieuwe culturele centrum bij Helsdingen wordt sober en doelmatig. Dat onderstreepte wethouder Marcel Verweij vorige week nog eens nadrukkelijk tijdens het persgesprek.

Het centrum krijgt eigenlijk alleen een podiumfunctie voor pakweg 250 bezoekers. Er komen in elk geval geen aparte ruimtes voor andere (verenigings-)activiteiten. Onlangs zijn voor het bouwproject een stuurgroep en projectgroep in het leven geroepen. Het werk zal worden uitgevoerd door aannemersbedrijf Vaessen BV. Momenteel wordt er nog gewerkt aan een program van eisen. Stichting Culturele Artistieke Technische Ondersteuning (SCATO) en het Cultureel Forum is gevraagd om hiervoor input te leveren.

Het nieuwe culturele centrum als aanbouw van sportcentrum Helsdingen vervangt De Stadshof, waar tot nu toe de theatervoorstellingen plaatsvonden. De Stadshof moet op termijn worden gesloopt vanwege woningbouwplannen van LEKSTEDEwonen. Vorig jaar was lange tijd gebouw De Hoeksteen in beeld, maar hiertegen kwamen veel protesten. In december koos de raad daarom definitief voor de locatie bij het huidige sportcentrum Helsdingen.

Stadshof

Het huidige cultureel centrum Stadshof blijft nog een jaar open, tot de zomer van 2018. De accommodatie zal echter niet langer worden beheerd door Stadshof BV, maar door de gemeente zelf. De gemeente heeft namelijk geen overeenstemming kunnen bereiken met exploitant Cor van Zanten over verlenging van het huurcontract.

Van Zanten blijft op het standpunt staan dat de gemeente de afspraken die in 2012 met hem zijn gemaakt niet nakomt. Als Stadshof BV na vijf jaar zijn bestaansrecht zou bewijzen, zou verlenging van de huurovereenkomst voor nog eens vijf jaar tot de mogelijkheden behoren. Nu dat niet mogelijk blijkt, stopt de BV per 1 juli. Veel verenigingen die nu nog gebruikmaken van De Stadshof verkeren nog in onzekerheid over hun toekomst.