• Een bewoonster van De Plataan test de BelevenisTafel.
• Een bewoonster van De Plataan test de BelevenisTafel. Foto: Dick Aanen

Belevenistafel voor De Plataan

vianen • De Clëntenraad Vianen heeft vorige week dinsdagmorgen een BelevenisTafel cadeau gedaan aan de bewoners van De Plataan en Hof van Batenstein.

De BelevenisTafel bestaat uit een groot computerscherm, dat op een verrijdbare stellage is geplaatst. Daardoor kan deze eenvoudig van de ene naar de andere woongroep worden verplaatst.

Het zogenaamde BelevenisMenu bevat twaalf toepassingen, waarbij op een ontspannen manier het geheugen en het brein van (dementerende) ouderen wordt getraind. Ook stimuleert het ouderen om samen activiteiten te ondernemen. Door de BelevenisTafel ontstaan er boeiende gesprekken tussen de bewoners.

Zand, zeep en soda

Er zijn bijvoorbeeld programma's die teruggrijpen op foto's van vroeger of producten uit de keuken van vroeger (zand, zeep en soda). Een andere mogelijkheid is het beluisteren van liedjes uit de periode 1930 tot 1950 of het bekijken van oude filmbeelden uit die periode. Ouderen kunnen ook MiniMemory spelen of eenvoudige spreekwoorden oefenen. Verder is er een kleurenzoeker, een winkelplaats en het populaire spele Maiquita, waarbij een lieveheersbeestje moet worden gevangen. De beweging en de fijne motoriek wordt gestimuleerd via het programma vingerverven.

De BelevenisTafel is een product van Onwijs MultiTouchSpecialists.

De BelevenisTafels zijn gefinancierd uit het spaartpotje van de Cliëntenraad, dat in de loop van de afgelopen jaren is opgebouwd.