Van Beek: 'U bent er altijd en overal'

Mooie woorden voor Wim Groeneweg

vianen • Volgens Van Beek heeft de Viaanse samenleving nog steeds geen genoeg van Wim Groeneweg als burgemeester. "Ik heb begrepen dat u een populaire burgemeester bent. U doet uw best om er voor de inwoners te zijn. Om het nog concreter te maken: u bent er altijd en overal."

Er zijn volgens Van Beek bijvoorbeeld genoeg burgemeesters die niet echt zitten te wachten op het doorknippen van lintjes. "U niet. U doet het met groot plezier. Het kost veel tijd, maar u vindt het belangrijk om uw gezicht en daarmee uw betrokkenheid te laten zien. U staat bekend als een burgemeester die iedereen op dezelfde manier benadert. U bent benaderbaar, maar wel iemand grenzen trekt. Als strenge maar rechtvaardige burgemeester durft u op te treden."

'Verwachtingen overtroffen'

Ook D66-raadslid Christa Hendriksen, die sprak namens de hele raad, was vol lof over Groeneweg. "De hoge verwachtingen uit 2011 zijn meer dan overtroffen. We hebben je leren kennen als een prettig persoon. Je had diep respect voor ieders mening. Je was bereid om schouder aan schouder te werken. Sterker nog: het schouder-aan-schouder blijkt in je bloed te zitten." Hendriksen heeft er ook alle vertrouwen in dat onder leiding van Groeneweg wordt gewerkt aan een nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. "Een gemeente waarin iedereen zich thuisvoelt. Het wordt een mooie reis. We kijken er naar uit."

Volgens loco-burgemeester en wethouder Marcel Verweij is Groeneweg iemand die veel waarde hecht aan initiatieven van burgers, zonder dat de gemeentelijke overheid zich er gelijk mee gaat bemoeien. "Het is gebleken dat er soms hele mooie dingen opbloeien en dat mensen met elkaar verschrikkelijk veel kunnen."

'Warmte en vriendelijkheid'

Groeneweg zei in zijn dankwoord dat hij vanaf de eerste dag in Vianen met warmte en vriendelijkheid is ontvangen. Hij roemde de collegialiteit binnen het college en de dadendrang van de medewerkers op het stadskantoor.

Ook stak Groeneweg de loftrompet over de gemeenteraad. "Er wordt wel eens op gemopperd. Maar als ik van collega's hoor hoe het in andere gemeenten toegaat, dan kan ik zeggen dat we in Vianen zeer gezegend zijn met de gemeenteraad die we hier hebben."

PVV-stemmers

Er is de afgelopen zes jaar veel goeds tot stand gekomen. "Maar niet iedereen in Vianen heeft het goed. Niet iedereen is blij." Groeneweg was vooral verontrust over het grote aantal PVV-stemmers in Vianen tijdens de recente Tweede Kamerverkiezing (15 maart).

De PVV haalde in Vianen maar liefst 1954 stemmen (15,5%) en werd daarmee na de VVD de tweede partij. In wijk De Hagen werd de partij van Geert Wilders met ruim 22 procent zelfs de grootste. "Wat willen de PVV-stemmers nu eigenlijk?", vroeg Groeneweg zich af. "Zijn ze boos en ontevreden? Zijn het pessimisten in plaats van optimisten? Zijn ze bang voor de ondergang van ons land? Vindt men misschien dat we niet streng genoeg zijn en de eigen bevolking op achterstand gezet wordt. Ik trek me dat echt aan."

Spijtig

Groeneweg vindt het zeer spijtig dat zijn zesjarige burgemeesterschap niet heeft kunnen helpen om deze bewoners een beter perspectief te geven. "Heb ik deze Vianezen wel gesproken, vraag ik me af? Heb ik PVV-stemmers überhaupt wel willen dienen? Heb ik wel willen luisteren naar hun opvattingen en misschien wel hun onvrede? Al die geluiden doen er toe, zelfs die geluiden waarvan ja denkt: die hoor ik liever niet." Groeneweg beschouwt het als één van zijn grote opdrachten om de resterende 1,5 jaar tot aan de fusiedatum daadwerkelijk met de PVV-stemmers in gesprek te gaan.

Dick Aanen