• Leden van de voorbereidingsgroep bij het kasteelterrein.
• Leden van de voorbereidingsgroep bij het kasteelterrein. Foto: Nico van Ganzewinkel

Wijk Amaliastein trots op Oranjefeest

vianen • Wijk Amaliastein is eind april voor de 25e keer het bruisend en feestend middelpunt van Vianen. Ook dit jaar vinden de festiviteiten op en rond Koningsdag plaats in de oude kasteeltuin.

"We zijn in Vianen nog zo'n beetje de enige plek waar iets groots wordt georganiseerd, zeker voor ouders met jonge kinderen", constateert Geert Tijsseling, voorzitter van stichting Amaliastein.

Ruud Hagg, Wim Tijsseling en wijlen Michel Metselaar gaven begin jaren negentig in de toen nog jonge wijk de aanzet voor de eerste straatfeesten in de Joke Smitlaan. "De ene kwam met een barbecue, een buurman zette een koelkast of een sjoelbak buiten. Zo ontstond er iets heel moois."

Al snel werd de hele buurt erbij betrokken en verplaatsten de jaarlijkse festiviteiten zich naar het voetbalveldje even verderop. Na vijf jaar was dit terrein ook alweer te klein en werd definitief gekozen om de festiviteiten te verplaatsen naar de kasteeltuin. "Het feest is vanaf het begin onverminderd populair", zegt Geert. "Wijkbewoners zoeken contact, voor anderen is het meer een reünie."

Het bestuur van de stichting wordt momenteel naast Geert Tijsseling gevormd door Jeff van Snippenberg en Mark Delpeut "Daarnaast hebben we een min of meer vast team. Elk lid heeft een taak, waardoor zaken altijd snel geregeld kunnen worden."

Ook dit jaar heeft het bestuur van de stichting weer gezorgd voor een mooi programma. Koningsdag (donderdag 27 april) staat vanaf 12:00 uur helemaal in het teken van de Koningspelen voor de jeugd. Een dag later (vrijdag 28 april) kunnen met name kinderen proberen hun oude spulletjes te verkopen tijdens de Kinderspeelgoedbeurs, die duurt van 13:00 tot 16:00 uur.

In de vroege avond is er een kinderdisco en aansluitend wordt vanaf 20:00 uur de traditionele bingo-avond voor de volwassenen gehouden. Er zullen diverse rondes gespeeld worden, met ook een Superronde. Het evenement wordt volledig gesponsord door Huiting en Blokker Vianen.

Op zaterdag wordt een motortoertocht gehouden en 's avonds zet dj Lars Boele van Q-Music en 100%NL de feesttent op z'n kop. Omdat de stichting dit jaar 25 jaar bestaat, kosten kaartjes slechts 7,50 euro.

Als groot klapstuk organiseert stichting Amaliastein op zondag 30 april de Viaanse Highland Games. Het sportieve evenement is inmiddels toe aan de tiende editie en is daarmee een echte Viaanse traditie aan het worden. De presentatie is weer in handen van Wout Zijlstra, ooit de sterkste man van Nederland. De Iers/Schotse folkband The Lowlands of Holland zorgt voor de muzikale omlijsting, met bekende songs, ballads, jigs en reels. 's Avonds sluit de band het feest af met een concert op het podium.


q www.amaliastein.nl