Lessen over relaties en seks op Viaanse scholen

vianen • Deze week is het de 'Week van de Lentekriebels', in dat kader geven basisscholen les over gezonde relaties en seksualiteit aan leerlingen van groep 1 tot en met 8. Gemeente Vianen heeft leerkrachten hiervoor GGD-begeleiding aangeboden.

De Week van de Lentekriebels is een zogenaamde nationale projectweek, georganiseerd door kenniscentrum Rutgers en de GGD. Tijdens de projectweek wordt er schoolbreed in groep 1 tot en met 8 elke dag een les gegeven over relaties en seksualiteit. Ook ouders worden hierbij betrokken, meestal door middel van een ouderavond. Dit jaar doen er een recordaantal van 481 scholen mee aan het initiatief. Doel is om kinderen in een vroegtijdig stadium te informeren over seksualiteit en alles wat daarbij komt kijken. Thema dit jaar is 'Respect'.

Volgens Rutgers - kenniscentrum op het gebied van seksualiteit - is het heel belangrijk om kinderen onder de twaalf jaar te informeren over het onderwerp. "Kinderen staan dan nog heel open voor normen en waarden. Seksualiteit is, zeker in de onderbouw, dan nog geen onderwerp waar schaamte omheen hangt. Door al op jonge leeftijd te starten met seksuele en relationele vorming raken leerlingen ook vertrouwd met het thema. Ze krijgen hierdoor betrouwbare informatie en vaardigheden mee waar ze later veel aan hebben", zo schrijft de organisatie op haar website.

Gemeente Vianen ondersteunt het doel en heeft de basisscholen in Vianen, Everdingen, Zijderveld en Hagestein een door de GGD verzorgde training en begeleiding aangeboden aan de docenten die deze lessen gaan geven op de basisscholen. Sinds 2012 zijn lessen over seksualiteit en seksuele diversiteit toegevoegd aan de kerndoelen voor het basisonderwijs, deze doel worden door de overheid vastgesteld. Eén van de kerndoelen is bijvoorbeeld: "De leerlingen (...) leren respectvol om te gaan met seksualiteit en met diversiteit binnen de samenleving, waaronder seksuele diversiteit."