Compromis over Voorstraat-plan

vianen • Dat is de belangrijkste uitkomst van een overleg dat de laatste weken heeft plaatsgevonden tussen wethouder Frank Meurs, ondernemers en bewoners.

Een eerder plan van de wethouder om tweerichtingsverkeer in te voeren stuitte op te veel weerstand en lijkt nu definitief van tafel. Het nieuwe Programma van Eisen wordt op dinsdag 4 april voorgelegd aan de gemeenteraad.

Breed draagvlak

Het huidige voorstel kan rekenen op een breed draagvlak, aldus de gemeente in een persbericht. "Nadrukkelijk uitgangspunt is de aandacht voor de toegankelijkheid van de straat en de veiligheid van voetgangers en fietsers; de auto is 'te gast'."

Wethouder Frank Meurs: "Dat de Voorstraat toe is aan herinrichting heeft nooit ter discussie gestaan. Dat verklaart ook de grote groep insprekers op dit project. Wij zijn ervan overtuigd dat er nu een goede basis ligt voor een fraaie straat in het historische hart van Vianen, waar wonen, recreëren, horeca en winkelen hand in hand gaan. Naast de herinrichting werken wij natuurlijk ook op andere manieren aan het vergroten van de aantrekkelijkheid, bijvoorbeeld via citymarketingactiviteiten."

Voorzitter Dick Barelds van de Ondernemersvereniging Vianen (OVV) noemt het onontkoombaar dat het Programma van Eisen een compromis is. "Zoveel mensen, zoveel wensen. Het is onmogelijk om iedereen op één lijn te krijgen. Wij zijn als ondernemers-vereniging tevreden over de samenwerking met de gemeente en de mate waarin zij ons hebben betrokken."

Levendige Voorstraat

Hans de Goeij, voorzitter van de Bedrijveninvesteringszone (BIZ) Centrum Vianen: "Dat we samen hetzelfde doel voor ogen hebben, namelijk een levendige Voorstraat, blijkt ook uit de samenwerkingsovereenkomst die de BIZ en OVV met de gemeente sluiten. Daarin staan afspraken over het gezamenlijk aan-pakken van de beeldkwaliteit in de Voorstraat en handhaving van het parkeerbeleid, zodat bezoekers niet langer dan toegestaan parkeren."

"De bewoners vormen een grote groep belanghebbenden in de binnenstad", zegt Giuseppe van der Helm namens de bewoners. "Tijdens een spoed-overleg onlangs met meer dan 80 binnenstadbewoners waren wij zeer aangenaam verrast over de positieve en constructieve input, die we vervolgens deelden met de gemeente."

Op advies van de gemeente onderzoeken de bewoners de mogelijkheid om zich te verenigen, zodat ze ook in de toekomst de binnenstadbewoners kunnen vertegenwoordigen. Van der Helm: "De overeenstemming over het Programma van Eisen voor de herinrichting van de Voorstraat markeert een goede start van deze relatie en we kijken uit naar verder overleg over het uiteindelijke ontwerp."

Het Programma van Eisen vormt de basis voor het definitieve ontwerp voor de Voorstraat. De gemeente blijft in overleg met de belanghebbenden over het ontwerp en, meer specifiek, bijvoorbeeld over straatmeubilair en verlichting. Verder is afgesproken om de uitkomsten van het parkeeronderzoek dat momenteel plaatsvindt, te bespreken met de afvaardigingen van de belanghebbenden om te kijken naar de mogelijkheden.

Het definitieve ontwerp wordt uiterlijk in juni van dit jaar aan de gemeenteraad voorgelegd. Daarna wordt met direct belanghebbenden de inrichting van straat-meubilair en de uitvoering afgestemd om zo de wensen goed mogelijk te kunnen meenemen.

De uitvoering vindt plaats in de eerste maanden van 2018.