• De Tovertafel is mede gefinancieerd door de Rabobank.
• De Tovertafel is mede gefinancieerd door de Rabobank. Foto: aangeleverd

Tovertafel voor Laakse Hof

lexmond • Bewoners van Rivas-verpleeghuis Laakse Hof in Lexmond hebben donderdag een Tovertafel in gebruik genomen. Dit is een interactief spel, speciaal voor mensen met dementie.

Bewoners met dementie worden door de Tovertafel uitgedaagd om actiever bezig te zijn, zowel met lichaam als met geest. Rianne Blom, zorgregisseur in Laakse Hof: "Door middel van een projector wordt licht op een tafel geschenen. De lichtprojecties reageren op de beweging van handen en armen van de bewoners. Als er bladeren geprojecteerd worden, kunnen bewoners deze van tafel vegen. Vissen gaan sneller zwemmen en de bal springt weg als de tafel wordt aanraakt. Ook komen er spreekwoorden en oude liedjes tevoorschijn. De tovertafel bestaat uit zeven spellen en gaat rouleren tussen de woongroepen van Laakse Hof."

De Tovertafel kon worden aangeschaft met bijdragen van de Rabobank, DIO Groot-Ammers en de opbrengsten van verschillende acties en markten. De Tovertafel werd vorige week feestelijk onthuld in één van de huiskamers van Laakse Hof.