• Merkx en Schoonenberg: partners in zien en horen.
• Merkx en Schoonenberg: partners in zien en horen. Foto: Peter Verbeek

Zien en horen samen bij Merkx Brillen

vianen • Hoewel de combinatie opticien/audicien steeds meer opgang doet is Merkx Brillen enige tijd verstoken geweest van het laatste specialisme. Laurens-Jan Merkx is blij dat in Schoonenberg een betrouwbare en deskundige partner is gevonden.

Bij Merkx Brillen, met vestigingen in Culemborg en Vianen, gingen de beroepen van opticien en audicien al bijna dertig jaar samen. Toen een einde was gekomen aan de samenwerking met de vorige organisatie, werd er naarstig gezocht naar een andere partij die de service en kwaliteit kon leveren die de klanten gewend waren. Namens Schoonenberg werkt Arno Verbeek sinds begin maart een dag per week in beide vestigingen. In de winkel in Vianen heeft Verbeek een eigen ruimte die helemaal opnieuw is ingericht. Naast een geluiddichte cabine beschikt hij over alle voorzieningen en apparatuur die nodig zijn om elke klant optimaal van dienst te kunnen zijn. "Iedereen met twijfels over zijn gehoor, al dan niet in het bezit van een hoortoestel, of op zoek is naar een oplossing van zijn gehoorprobleem kan bij ons terecht", meldt Verbeek. "Voor vrijwel elke klacht bestaat een passend alternatief, en samen met de klant ga ik een op maat gesneden antwoord vinden. Het traject begint met een intakegesprek waarin we de aard van de klacht in beeld brengen. Die is sterk afhankelijk van de persoonlijke leef- of werkomgeving. Een alleenstaande die veel thuis is heeft met andere geluiden te maken dan iemand die werkt in een omgeving waar veel storende bijgeluiden zijn."

Tijdens een hoortest in de geluiddichte cabine wordt de mate van gehoorverlies vastgesteld, een essentieel onderdeel van het onderzoek. Nadien kiest Arno Verbeek, in overleg met de cliënt, een hoortoestel dat voldoet aan de wensen en eisen, ook qua budget. Als de keuze is gemaakt wordt het betreffende hoortoestel besteld en aangepast, waarna de gebruiker het in de praktijk kan toetsen. Omdat mensen opeens weer geluiden horen die ze al waren vergeten kan dat tot opzienbarende uitspraken leiden. Van 'Wat piepen die kastdeuren' tot 'Ik hoor de blaadjes weer ruisen en de merels weer zingen'. "Het testen is vrijblijvend, en als de klant niet tevreden is kost het hem niets", vertelt Arno Verbeek. "Maar verwacht geen nieuwe oren van mij, want die kan ik niet leveren. We geven ondersteuning vanaf het eerste moment, proberen de partner erbij te betrekken en geven via een jaarlijkse controle ook uitstekende nazorg. Bovendien neemt Schoonenberg de nazorg van Connect Hearing over."