• De vrouwelijke politici uit de regio.
• De vrouwelijke politici uit de regio. Foto: Astrid Pel

Mooie kruisbestuivingen in De Prenter

vianen • De nieuwe gemeente bestaat officieel nog niet eens maar de eerste vieringen Internationale Vrouwendag van Vijfheerenlanden was afgelopen woensdag al een feit. In de Prenter toonden ondernemende vrouwen van allerlei pluimage uit Vianen, Zederik en Leerdam, aan andere vrouwen waar hun passie naar uitgaat. Mannen waren even niet welkom.

Dit evenement bood alle kansen voor mooie kruisbestuivingen. Inge Broekx verwelkomde alle 'prachtige, krachtige vrouwen uit Vianen, Leerdam en Zederik' die op deze Vijfheerenlanden Vrouwendag 'voorsorteerden op de herindeling'. Ook het Utrechtse raadslid Bouchra Dibi hield een korte speech waarin zij vrouwen opriep om elkaar niet uit te spelen maar 'elkaar te helpen waar het maar kan'. "Het is belangrijk om als vrouwen bij elkaar te blijven staan", aldus het PvdA-raadslid. Dat doen zeker ook de vrouwelijke raadsleden uit de drie gemeenten die zich profileerden op het VijfVrouwenlandenplein namens VHL Vrouw. Maria de Jong en Hanneke van der Leun uit Zederik, Christa Hendriksen, Inge Broekx en Tirtsa Kamstra uit Vianen en Christel van 't Pad uit Leerdam willen vrouwen laten nadenken over het doen van raadswerk.


Voortrekkersrol

Bep Beijer en Annie Bruggeman vestigen de aandacht op 'hun' Wereldwinkel in Leerdam die volgende week het 35-jarig bestaan viert. Sinds kort is Leerdam Fairtrade Gemeente en daar heeft de Wereldwinkel een voortrekkersrol in gespeeld. Het is nu zaak, leggen Bep en Annie uit, dat Vianen en Zederik ook zorgen dat ze dit certificaat binnenhalen. "Dan wordt de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden meteen ook officieel Fairtrade Gemeente. Het zou toch jammer zijn als dat niet lukt voor 2019", vinden ze. Werk aan de winkel dus voor kerken, scholen en ambtenaren in Zederik en Vianen om deze ambitie te verwezenlijken.

Ondertussen loopt Ria Timmerman van Bibliotheek Vianen op de viering een vrijwilligster van de bibliotheek in Lexmond tegen het lijf, die als bezoeker langs kwam. Ria merkt op: "We zullen meer moeten gaan samenwerken in de toekomst. Jammer dat de bibliotheken uit Zederik en Leerdam er niet zijn.''

Speelotheek Vianen heeft andere ambities. Voor deze ene keer is er speelgoed te koop in plaats van te leen. "We willen vernieuwen en om nieuwe spullen aan te schaffen doen we nu ook speelgoed in de verkoop", vertelt een medewerkster. Nieuwsgierige bezoekers proberen onder meer het vlooienspel en een trekhondje uit.

Drie modellen van B-Plus Fashion uit Vianen tonen ergens anders kleding voor de moderne vrouw 'met een maatje meer'. "Tegenwoordig hoef je echt geen hobbezakken meer aan", legt eigenaresse Bernadine Brouwer van de Viaanse kledingwinkel uit aan het publiek. Bij Dari Hairstyling laat Janny Liebe zich mooie make-up aanmeten. Ze vindt het een inspirerende avond. "Ik werk sinds kort bij Stichting Welzijn Vianen. Het is goed voor mij om te zien waar vrouwen hier allemaal mee bezig zijn."