• Een deelneemster, Ute Mollin op drum en Eveline Zoomers op gitaar in de Rode Tent op de zolder van WISE Yoga.
• Een deelneemster, Ute Mollin op drum en Eveline Zoomers op gitaar in de Rode Tent op de zolder van WISE Yoga. Foto: Astrid Pel

WISE Yoga start met Rode Tent-sessies

'Het samenzijn werkt helend'

vianen • Het is zondagavond. Als het gros van de mannen met het bord op schoot vanaf de bank naar Studio Sport zapt, legt Eveline Zoomers in een sprookjesachtige entourage de rode zitkussens nog even recht. Daar nemen dadelijk acht vrouwen op plaats die getuige zijn van de eerste Rode Tent in Vianen, georganiseerd door WISE Yoga.

Het concept is simpel: eens per maand komen vrouwen bij elkaar om gewoon lekker zichzelf te zijn. De ballen die thuis, op het werk, op de sportvereniging en in alle sociale netwerken allemaal hoog gehouden moeten worden, hebben ze thuis gelaten. In een gemoedelijke sfeer met gedimd licht, kaarsjes, zitkussens en verse tulpen, worden de deelneemsters elk afzonderlijk welkom geheten en kan deze vrouwenbijeenkomst beginnen.

Op zolder voert de kleur rood de boventoon. Ute Mollin, die samen met Eveline de bijeenkomst leidt, pakt een slaginstrument en Eveline zingt en begeleidt zichzelf op de gitaar. Meteen ontstaat er een superrelaxte sfeer. Manon Kosterman van WISE Yoga beschrijft het als volgt: "De livemuziek en de prachtige stem van Eveline zorgen voor een heerlijke, rustgevende energie waardoor vrouwen gedragen worden en helemaal bij zichzelf thuis kunnen komen. Er wordt geluisterd, gedanst, gezongen en als vrouwen behoefte hebben om dingen te delen dan kan dat in deze veilige omgeving. Het samenzijn in liefde, kracht en kwetsbaarheid werkt heel helend. Dat zorgt ook voor rust en ontspanning in het dagelijkse leven."


Enige

WISE Yoga is de enige yogastudio in de regio die deze Rode Tent-sessies organiseert. De meest dichtstbijzijnde is in Gouda. Het idee is om net als vroeger vrouwen onderling persoonlijke ervaringen te laten delen. "Ontspannen en verbinden. Dat is waar het om draait", aldus Manon. Het is een concept dat is overgewaaid vanuit Amerika. Inmiddels worden op dertig plekken in Nederland en België deze bijeenkomsten georganiseerd.

De naam Rode Tent komt vanuit de Indianentraditie, vertelt Ute. "Als een Indianenvrouw ongesteld was, ging je in de Rode Tent zitten. De mannen lieten de vrouwen met rust en de vrouwen waren gericht op hun eigen intuïtie." Deze vrouwensessies hebben hun oorsprong in de maandelijkse cyclus en worden dan ook gehouden rond volle maan, wanneer de vrouwenenergie het meest krachtig is. De eerste Rode Tent in Vianen van afgelopen zondag, was een succes volgens Eveline Zoomers: "Het was een prachtige en bewogen avond."

Manon Kosterman gaat elke maand een Rode Tent bij WISE Yoga aan 't Klooster houden, met iedere keer een ander thema. De ruimte wordt omgetoverd tot een rode oase. De volgende bijeenkomst is op zondag 9 april van 18:30 tot 21:00 uur.


q www.wiseyoga.nl